Hanyatlóban

Kárpátaljai múzeumok

2002. január 4., 01:00 , 51. szám

Sanyarú manapság a múzeumok helyzete, országos és kárpátaljai viszonylatban egyaránt. Látogatottság és finanszírozás hiányában többségük meglehetősen lepusztult állapotban van; elöregedett a berendezés, s az épületekre is gyakran ráférne a teljes felújítás.

Kárpátalján jelenleg három megyei állami múzeum működik: a Kárpátaljai Helytörténeti Múzeum, s annak részlegeiként a Kárpátaljai Képzőművészeti Múzeum, s a népi hagyományokat, építészetet bemutató Szabadtéri Múzeum. Ezenkívül a munkácsi várban működik még állami finanszírozású helytörténeti múzeum.

Mint Galina Akulova, a megyei állami közigazgatás kulturális főosztályának múzeumügyi főszakembere a Kárpátaljának elmondta, a megyében az említett múzeumokon kívül 75 kisebb, társadalmi szervezetek, közösségek, illetve magánszemélyek által alapított és működtetett múzeum működik. Ezek többsége iskolákban, kultúrházakban, illetve neves emberek szülőházában nyílt meg közösségi vagy értelmiségi kezdeményezésre. Példaként a szakember a péterfalvai képtárat, illetve néprajzi múzeumot, valamint a munkácsi Munkácsy Mihály Múzeumot említette.

A múzeumok helyzete öszszességében nem túl rózsás. Az igazgatók fizetése 180 hrivnya, a kutatók és munkatársak bére pedig alig éri el a 120-130 hrivnyát, ami természetesen nem ösztönzi a kutatómunkát, hiszen ebből az összegből aligha futja például szakmai folyóiratokra.

A szűkös költségvetésből gazdálkodó múzeumoknak nincs lehetőségük a berendezések cseréjére, a felújításra. Évek óta tart például a megyei Képzőművészeti Múzeum elodázhatatlanná vált külső felújítása. Mint Volodimir Dehtyarjov igazgató a Kárpátaljának elmondta, a munkálatok már évek óta tartanak, de az anyagiak függvényében váltakozó intenzitással folynak.

Szomorú, de csökken a múzeumok látogatottsága is, annak ellenére, hogy a belépők továbbra is csupán egy hrivnyába kerülnek. A vendégek száma manapság a negyedét sem éri el a szovjet időkben megszokottnak. Bár az utóbbi hónapokban ezen a téren is tapasztalható némi javulás. Mint Vaszil Seba, a Helytörténeti Múzeum igazgatója elmondta, a korábbiakhoz képest nőtt a látogatók száma, főleg a külföldi vendégeknek – s leginkább a magyarországi turistáknak – köszönhetően.

Baráth József