Milliomosok klubja

NHL-sziporkák

2002. január 4., 01:00 , 51. szám

A 2001/2002-es szezon megkezdése előtt közzétett listán a 790 profi jégkorongjátékosból 325-nek a fizetése éri el az évi egymillió dollárt, míg közel negyvenen több mint ötmilliót vehetnek fel 2002 nyaráig. Az NHL-játékosok átlagfizetése jelenleg évi 1,4 millió dollár. Így aztán az NHL-t bátran nevezhetjük a milliomosok klubjának.

A Pittsburgh Penguinstől a Washington Capitalshez igazoló cseh gólzsák, a liga gólkirálya, Jaromir Jagr (több mint 10 millió dollár) áll az észak-amerikai profi jégkorong-bajnokság, az NHL fizetési listájának élén, miután a Colorado sztárjának, a svéd Forsbergnek, aki 11 milliót keresett, eltávolították a lépét, s valószínűleg visszavonul. Nyolcszámjegyű fizetést még két játékos tudhat magáénak: Paul Kariya (Anaheim Mighty Ducks) és Pavel Bure (Florida Panthers ). Mindketten tízmillióval gazdagodnak az évad során.

Egyébként az idei szezonban számos „bomba”-átigazolás történt. Jagr és Hasek mellett feltétlenül meg kell említeni az orosz Alekszej Jasint, aki 87,5 millió dollárért szerződött a New York Islandershez. A legjobban azonban a Detroiti Vörös Szárnyak kaptak szárnyra, akiknek Hasek mellett sikerült leigazolni Brett Hullt is, s így már nem csoda, hogy a csapat az alapszakaszban a legtöbb pontot szerezte.

Egy emberi dráma, az életért folyó küzdelem is zajlik az NHL-ben – rákos daganatot fedeztek fel Sakku Koivunál, a Montreal Canadiens csapatkapitányánál. Koivu elvesztése nagy vérveszteség a Canadiens számára.

Baráth József