Sütemények, ti drágák

Egyre népszerűbbek a bolti sütemények

2002. január 4., 01:00 , 51. szám

A háziasszonyok zöme saját kezűleg készíti vendégváró büszkeségeit, a városokban ugyanakkor egyre többen részesítik előnyben a cukrászdák kínálta süteményeket. Mint azt a megyeszékhely egyik legnagyobb „cukrásznagyüzemében” megtudtuk, az ünnepeket megelőző napokban esetenként 300%-kal is nő a forgalmuk. Rendelést természetesen nem mondanak vissza, ehhez azonban időnként éjszaka is dolgozniuk kell.

Karácsonykor a házi jellegű (zserbó, mákos tekercs, mézes-krémes) sütemények, illetve az „üzemi”, ám régóta közismert tésztafélék (tejszínes krémmel töltött habroló, képviselőfánk vagy a mutatós Kárpáti szelet) a kelendőek. A krémesek közül a mogyoró, dió, mandula ízesítésű, méz, puncs és tejszín alapanyagú cukrászcsodák iránt legnagyobb a kereslet. A mintegy ötvenféle sütemény egy-egy szeletének ára 0,5 és 1,6 hrivnya között mozog, a rendelések zömét pedig általában az egy hrivnya közeli sütemények teszik ki.

Az egyik belvárosi cukrászda naponta hétféle tortát és mintegy két tucat süteményt kínál, valamint nyolc egyedi specialitással rendelkeznek. Az üzlet középréteget célzó árai jelenleg 1,2-2 hrivnya között mozognak. Az üzletvezető szerint a nagy, mutatós, színes és habos sütemények iránt csábulunk el a leggyakrabban, a prímet azonban évek óta a tejszínalapú habkrémesek viszik. Tapasztalatairól beszélve az édességek szakembere elmondta, szerinte stabilizálódott az a fajta igényes vásárlói réteg, amely nem az árból, hanem saját igényeiből kiindulva válogatja meg az ünnepi asztalra kerülő édes ínyencségeket.

Popovics Zsuzsanna