Akik „értenek” a pályázatokhoz

Mit rejtenek a programcsomagok?

2002. január 11., 01:00 , 52. szám

Beregszász egyik forgalmas utcáján van egy nagy üvegablak, amely gyakran vonzza a kíváncsi tekinteteket. Az ablak mögött két fiatalember, Farkas György irodavezető és Kurmay Sándor programkoordinátor, az Agora iroda két kárpátaljai munkatársa ügyködik a számítógépén, telefonál, vagy éppen kiadványokban lapozgatva beszélget valakivel. Az iroda fő feladata, hogy információkat közvetítsen szervezeteknek és magánszemélyeknek.

– Milyen jellegű szolgáltatások tartoznak az Agora iroda hatáskörébe?

– Elég nehéz lenne felsorolni valamennyit, a különböző szolgáltatások egy-egy programcsomagba vannak ágyazva, s összesen tíz ilyen csomag van – mondta Farkas György. – Igyekszünk minél szélesebb körű tevékenységet kifejteni. Például segítünk a továbbtanulóknak az ösztöndíjpályázatokban való eligazodásban, a különböző kiírások értelmezésében, emellett számos olyan lehetőség igénybevételében, mint pl. a diákturizmus, az ifjúsági kedvezmények, a diákmunka stb. Végzősöknek – elsősorban hazai – állásajánlatokat, szakmai gyakorlatokat, továbbképzési lehetőségeket szeretnénk közvetíteni a későbbiekben. Eseménynaptárakat készítünk, melyekben az ifjúsági, kulturális és egyéb jellegű programokat hirdetjük. A pályázatfigyelés természetesen nemcsak a továbbtanulókat érinti, civil szervezetek ugyanúgy felkereshetnek bennünket.

– Milyen gyakran kopogtatnak az érdeklődők az Agora ajtaján?

– December elejéig 361 ügyfelünk volt, s a 70 százalékuk személyesen keresett fel bennünket, telefonon és e-mailen jóval kevesebben. A legnagyobb forgalom november végén volt, több mint nyár végén, amikor az ösztöndíjpályázatok voltak a legkeresettebbek. Ugyanakkor van, aki csak aziránt érdeklődik, hogy kik vagyunk, mivel foglalkozunk. Előfordul, hogy nem tudunk azonnal válaszolni a feltett kérdésekre, de 24 órán belül igyekszünk segítséget nyújtani a probléma megoldásában.

– Milyen korosztályt érint az iroda tevékenysége?

– Gyakorlatilag 16-tól 40 éves korig mindenkit, de ennél idősebbek is jönnek. A fiatalok gyakran a szüleiket küldik maguk helyett, bár én azt javasolnám nekik, hogy ők maguk keressenek fel bennünket, vagy kísérjék el szüleiket, mert így könnyebb megoldást találni. Egyébként a 18-25 évesek körében a legnagyobb az érdeklődés, ez az a korosztály, akik a leggyakrabban kérnek valamilyen segítséget, elsősorban a továbbtanuláshoz.

– A fiataloknál gyakran előfordul, hogy nem tudják, mit akarnak. Tudnak-e ilyenkor segíteni?

– Természetesen könnyebb konkrét elképzelésekre megoldást keresni, de ellenkező esetben is igyekszünk tanáccsal szolgálni.

Olasz Tímea

Az Agora szolgáltató irodahálózat a Kárpát-medence hat országában működik. A központi iroda Budapesten működik, emellett Pozsonyban, Komáromban, Eszéken, Csíkszeredán, Beregszászban, Szabadkán, Kolozsváron vannak kirendeltségei, s várhatóan Ungváron és Marosvásárhelyen is lesz a közeljövőben. Az irodahálózat kialakulását az Ifjúsági és Sportminisztérium, a Határon Túli Magyarok Hivatala, az Oktatási Minisztérium és a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma támogatta. A beregszászi iroda 2001 júliusában alakult, s kezdetben a Kárpátaljai Magyar Tanárképző Főiskola falain belül működött. Szeptember 20-án új helyre költözött, jelenleg a Stefanik út 12. alatt található.