A költségvetésben egyszerűen megfeledkeztek róluk

Hivatásos tűzoltók az ellehetetlenedés határán?

2002. január 11., 01:00 , 52. szám

Az év elejétől novemberig Kárpátalján 828 tűzeset történt, melyben 42 személy vesztette életét, 46 pedig különböző fokú égési sérüléseket szenvedett, azaz sajnos van munkájuk a tűzoltóknak. Ennek ellenére helyzetük csöppet sem rózsás.

Kárpátalján jelenleg úgynevezett önálló állami, illetve hivatásos tűzoltóegységek működnek. Az előbbieket az állami költségvetésből finanszírozzák, míg az utóbbiakat a megyeiből. Fenti megállapításunk ennek megfelelően mindenekelőtt a helyi alárendeltségű tűzlovagokra érvényes. Mert például míg a hivatásos tűzoltók átlagfizetése 130 hrivnya, az önálló állami egységekben szolgálóké ennek a duplája.

Az idei megyei költségvetésben gyakorlatilag nem történik említés a megyében működő 16 hivatásos egység finanszírozásáról, ezek ugyanis átkerülnek a járási közigazgatások szárnyai alá. Ők viszont általában nem rendelkeznek szabad pénzeszközökkel. Ezért szélsőséges esetben előfordulhat, hogy amennyiben valamelyik járás költségvetéséből nem sikerül lekanyarítani a fenntartásukhoz szükséges összeget, az adott egységet egyszerűen megszüntetik. Persze ezt csak mint végső megoldást kell elképzelnünk, hiszen akadnak járások, melyekben mindössze egy tűzoltóegység működik. Ezekben a járásokban vélhetőleg szóba sem jöhet a felszámolás mint lehetőség.

A Beregszászi járásban egy 40 tagú önálló állami tűzoltóegység működik. Ihor Tkacsov tűzoltó-felügyelő a Kárpátaljának elmondta, hogy októberben az önálló állami egységekben szolgálatot teljesítő tűzoltótisztek fizetését 500, míg az attesztáción átesett tűzoltókét 300 hrivnyára emelték. A fizetés folyósításán kívül viszont az állam, úgy tűnik, teljesen megfeledkezett a tűzoltókról, mivel mindent maguknak kell előteremteniük ahhoz, hogy működőképesek maradjanak. Egyelőre meg tudják oldani a problémákat, ugyanis akadnak támogatóik, s ennek köszönhetően a már 20 évesnél öregebb két tűzoltó rohamkocsi mindig üzemkész állapotban, feltankolva várja a riasztást, de bármikor üzembe helyezhető a további két tartalék autó is. Nagy Bélának, a Kárpátaljai Református Egyházkerület Diakóniai Osztálya vezetőjének segítségével jutottak például speciális tűzoltóöltözékhez, a járás benzinkútjai pedig üzemanyagot biztosítanak az egység számára.

Baráth József