Átadták az első magyar igazolványokat

Folytatódik a magyar igazolványok iránti igények fogadása

2002. január 18., 01:00 , 53. szám

Mádl Ferenc köztársasági elnök átadta az első magyar igazolványokat csütörtökön az Országház Munkácsy-termében; az okmányokat a felvidéki Szenc városából érkezett Takács Róbert és családja vehette át Budapesten. Az ünnepségen jelen volt Orbán Viktor miniszterelnök, Martonyi János külügyminiszter, Pintér Sándor belügyminiszter és Szabó Tibor, a HTMH elnöke. Mádl Ferenc köszöntőjében fontosnak nevezte, hogy a nemzetközi közvélemény jól értse és tudja, miről szól a kedvezménytörvény. Úgy vélte: az eddigi diplomáciai és politikai erőfeszítések révén sikerült meggyőzni a világ nagy részét arról, hogy a törvény mögött a nemzeti összetartozás érzésének jó szándéka áll, és nem irányul senki ellen.

***

Kárpátalja-szerte folytatódik a magyar igazolvány iránti igénylések benyújtása a kedvezménytörvény végrehajtását segítő információs irodákban, illetve azok helyi megbízottainál.

Mint kérdésünkre a Munkácson működő kárpátaljai központi irodában elmondták, az első tíz nap során mintegy 3-4 ezer kérelmet nyújtottak be, de az igénylők tömeges jelentkezése csak ezután várható. Az illetékesek cáfolták azt a helyi sajtóban megjelent hírt, miszerint fogytán lennének az igénylés benyújtásához szükséges űrlapok. Mint megtudtuk, az elmúlt hétvégén további húszezer űrlap érkezett Kárpátaljára, melyeket folyamatosan juttatnak el a helyi megbízottakhoz. Ami az eddigi tapasztalatokat illeti, a hivatalban elmondták, az igénylések benyújtása zökkenőmentesen történik, a gördülékeny ügyintézés érdekében az igénylőknek ugyanakkor jó tudniuk, hogy az irodáknak és a megbízottaknak nem áll módjukban fénymásolatot készíteni a magyar nemzetiséget igazoló, illetve az igénylők által benyújtani kívánt dokumentumokról, ezért azokat érdemes előre elkészíteni.

ntk