A Dinamo győzni megy Moszkvába

Közösségi Kupa

2002. január 18., 01:00 , 53. szám

Január 19. és 27. között Moszkvában immár 10. alkalommal kerül megrendezésre a volt FÁK-országok bajnokainak részvételével zajló Közösségi Kupa nemzetközi nagypályás labdarúgó-teremtorna.

A 16 csapatot (versenyen kívül részt vesz még az orosz ifjúsági válogatott is) négy csoportba osztották, ahonnan az első két helyezett jut a legjobb nyolc közé. Innen már egyenes kiesési rendszerben folynak a küzdelmek. A torna eredeti kiírása szerint a csapatok úgynevezett felső és alsó ligába kaptak volna besorolást, de mivel a tavalyi tornán az egyik legtöbb nézőt vonzó Dinamo Kijev szégyenszemre csoportjában utolsóként végzett és kipottyant az alsó ligába, így most a rendezők – annak érdekében, hogy a kijeviek is küzdhessenek az elsőségért – megváltoztatták a versenykiírást.

A jelek szerint egyébként a Dinamo az idén komolyan veszi majd a nagypályás tornát, és a legerősebb csapatával kíván útra kelni az orosz fővárosba, ahol a litván Zalgiris Kaunasszal, az azeri Samir Bakuval és tadzsik bajnok Regar Tadazzal egyetemben a C csoportba kapott besorolást.

Valerij Lobanovszkij csapata egyébként hagyományosan teremfocival kezdi az évet. Így volt ez az idén is, amikor a Dinamo kibővített, 28 fős kerete (a fővárosiakkal készül az ungvári Zakarpattyánál korábban kölcsönben lévő két labdarúgó, Szerhij Bohatirjov és Igor Kosztyuk is) négy csapatra osztva vett részt a klub házi teremtornáján. Az elsőséget a légiósok alakulata szerezte meg, akik a döntő mérkőzésen a tavalyi év legjobb ukrán légiósának választott Belkevics találatával (a gólpasszt egyébként Bodnár Lászlótól kapta) győztek.

A Közösségi Kupához visszatérve, az idei, jubileumi tornára a szervezők rangos vendégeket várnak. Előzetesen már jelezte részvételét Lennart Johansson, az UEFA, valamint Joseph Blatter, a FIFA elnöke is. A torna pénzdíja 100 ezer dollár lesz. Különdíjban részesül a legjobb kapus és mezőnyjátékos, akik az Aranykesztyűt és az Aranycipőt vehetik át.

(tamási)