Egyetértésben a határon túli magyarokkal

Budapesti tanácskozás a kedvezménytörvény végrehajtásáról

2002. január 18., 01:00 , 53. szám

Orbán Viktor miniszterelnök, a Külügyminisztérium vezető tisztségviselői és a Határon Túli Magyarok Hivatala elnöke munkatalálkozón beszélték meg a határon túli magyar szervezetek vezetőivel a január 1-jén életbe lépett kedvezménytörvény gyakorlati alkalmazásának első tapasztalatait és időszerű kérdéseit az elmúlt héten Budapesten. A kárpátaljai magyarságot a tanácskozáson Kovács Miklós, a KMKSZ elnöke képviselte.

Martonyi János magyar külügyminiszter elmondta: a kedvezménytörvény tekintetében teljes az egyetértés a határon túli magyar szervezetek és a magyar kormány álláspontja között. – Úgy látjuk, a siker a decemberben Budapesten megkötött magyar–román egyetértési nyilatkozat elfogadásának köszönhető – közölte a külügyminiszter.

Martonyi János emlékeztetett arra, hogy a magyar kormány célja a kezdetektől az volt, hogy a törvény alkalmazása ne okozzon feszültséget a szomszédainkkal való kapcsolattartásban, és hogy ne legyen veszélyeztetve a határon túli magyarok biztonsága. – Ez megvalósult – tette hozzá a külügyminiszter.

Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke hangsúlyozta: a legnagyobb határon túli magyar közösség számára elégtételt jelentett a magyar–román egyetértési nyilatkozat aláírása, és annak tartalmával teljes mértékben egyetért az RMDSZ is. – Az erdélyi magyarság érdekelt volt abban, hogy a törvényt alkalmazni lehessen Romániában, miként az is érdek, hogy Románia és Magyarország között javuljon az együttműködés – tette hozzá a szövetség elnöke.

Duka Zólyomi Árpád, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja általános alelnöke történelmi eseménynek nevezte a kedvezménytörvény elfogadását és utalt arra, hogy ezzel megszűnnek az országhatárok. – Európának tudomásul kell vennie, hogy Magyarország gondoskodik a határon túl élő magyarok sorsáról is – tette hozzá Duka Zólyomi Árpád.

Kovács Miklós, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke ismertetése szerint Kárpátalján 110 településen kérhetik az igazolvány kiadásához szükséges nyomtatványokat az érdeklődők. A politikus történelmi sikernek nevezte a kedvezménytörvény életbe léptetését.

A tanácskozás résztvevői végezetül közös nyilatkozatot fogadtak el, mely többek között leszögezi, hogy a kedvezménytörvény „a kisebbségben élő magyar közösségek nyelvi és kulturális identitásának megőrzéséhez és erősítéséhez történő hozzájárulása révén előmozdítja térségünk biztonságát és stabilitását.”

A tanácskozással egyidőben a Határon Túli Magyarok Hivatalában tapasztalatcserére került sor a hivatal képviselői és a kedvezménytörvény végrehajtását segítő határon túli információs irodák vezető munkatársai között a törvény végrehajtásának eddigi tapasztalatairól.

mti-kg