Kinyílik előttük a világ

Támogatás a KMTF-nek

2002. január 18., 01:00 , 53. szám

A Magyar Köztársaság Oktatási Minisztériuma és a Kárpátaljai Magyar Tanárképző Főiskola január 10-én támogatási szerződést írt alá, mely márciusig biztosítja a kárpátaljai felsőoktatási intézmény működését.

Ezzel egyidejűleg az oktatási tárca a főiskola rendelkezésére bocsátotta azt a központilag, nemzetközi licenc alapján megvásárolt elektronikus információs forrást (EISZ Rendszer), amely a világ mintegy tízezer jelentősebb tudományos szakmai folyóiratának teljes adatbázisát teszi elérhetővé.

– A rendszernek köszönhetően a szó szoros értelmében kinyílik a világ számunkra, mivel a számítástechnikai könyvtárak hozzáférhetősége valóban komoly lehetőségekkel bír – nyilatkozott a Kárpátaljának Orosz Ildikó, a KMTF elnöke.

A Kárpátaljai Magyar Tanárképző Főiskolán, melyen jelenleg négy tanszék működik – nyelvészeti, pedagógiai, történelmi és társadalomtudományi –, tekintve a kárpátaljai magyar iskolák pedagógusellátottságát, informatika, matematika, fizika, kémia és biológia szak, valamint ukrán-magyar szakpár indításán dolgoznak.

Gál András Levente, az Oktatási Minisztérium közigazgatási államtitkára az ünnepélyes aláírási aktus alkalmából elmondta, a minisztérium az idei esztendőben a korábbiaknál nagyobb támogatási kerettel gazdálkodva igyekszik zökkenőmentessé tenni a határon túli magyar oktatási intézmények működését.

P. Zs.