A hideg miatt nem zár be a gimnázium?

Ki szánja meg a gimnazistákat?

2002. január 25., 01:00 , 54. szám
Didergő diákok a beregszászi magyar gimnáziumban

Hideg falakkal és tantermekkel kezdte a tanév második felét a Beregszászi Bethlen Gábor Magyar Gimnázium. A diákok és a tantestület főként a megfelelő kazánszén hiánya miatt kénytelenek elviselni a fagypont körüli hőmérsékletet – hangzott el a szülői tanács január 15-én megtartott értekezletén, melyre a kialakult válsághelyzet kapcsán került sor.

– Tartós hideg esetén a gimnázium, illetve a kollégium épületének felfűtéséhez megközelítőleg napi egy tonna szénre van szükség – mondta el Szabó Árpád igazgató. – A két éve bekészletezett minőségi fűtőanyagunk mára elfogyott, a járási adminisztráció által számunkra kiutalt rossz minőségű szén viszont nem alkalmas a fűtésre, mivel nem ad meleget. Folyamatban van ugyan a fűtési rendszer földgázra való átállítása, de anyagiak híján egyelőre nem tudunk a munka végére jutni. Nevezetesen, szükségünk van egy nagy teljesítményű ipari gázórára és két keverőszivattyúra, melyek összértéke, az üzembe állítási költségekkel együtt, mintegy 18 ezer hrivnyát tesz ki. Ez az összeg azonban nem áll rendelkezésünkre, csakúgy, mint a fűtési idény hátralévő részében szükséges szénmennyiség ellenértéke sem, ami szintén több ezer hrivnyát tesz ki.

A szülői tanácsnak mindezeket figyelembe véve kellett hatékony „megoldást” találnia a kialakult helyzetre, és döntést hoznia a további feladatok meghatározásáról. A hosszas vita során elhangzott például, hogy a számos magyar alapítványnak semmibe sem kerülne némi támogatással megoldani az iskola gondjait, ugyanakkor mások emlékeztettek arra, hogy a probléma megoldható lenne, ha a megyei tanács átutalná végre a magyar államadósság terhére a magyar oktatási intézmények rekonstrukciójára szánt pénzt. Végül a tanács tagjai megállapodtak abban, hogy a hideg ellenére az oktatást egyelőre nem szüneteltetik, s levélben fordulnak a járási közigazgatási hivatalhoz és járási tanácshoz, a HTMH-hoz és anyaországi, valamint helyi alapítványokhoz, melyben anyagi támogatást kérnek a kialakult katasztrofális helyzet megoldásához, illetve a gázfűtés bevezetéséhez. Döntés született továbbá pénzgyűjtési akció szervezéséről is, mellyel a gimnázium szülői közössége kíván részt vállalni a gázfűtés bevezetésének költségeiből.

– Ami a tüzelőt illeti, a járási adminisztráció a napokban utalt át számunkra öt tonna szénre elegendő összeget, továbbá Erdei Béla és a Jazsjan szülők felajánlása révén jelenleg négy tonna jó minőségű szén és néhány köbméter hulladék fa is rendelkezésünkre áll – tájékoztatta a fejleményekről a Kárpátalját Szabó Árpád. – Ezzel együtt mindössze három hétre elegendő tüzelőnk van. Ami a földgázzal való fűtésre való átállást illeti, a Budapest XI. kerületi Polgármesteri Hivatal felajánlása révén hamarosan sikerül beszereznünk a szivattyúkat, a szülők által összegyűjtött pénzből pedig a gázórát is megvásárolhatjuk.

P. Zs.