A nagymama szeretné örökbe fogadni unokáját

Rátaláltak az árvaházba került gyerekre

2002. január 25., 01:00 , 54. szám

A nagyberegi Marinka házaspár hat gyermeket nevelt fel, és jelenleg huszonnyolc unokának örülhet. Illetve nem egészen ennyinek, mivel egyik lányuk nyolc gyermeke közül csak kettőnek viseli gondját; legidősebb leánya a nagymamánál nőtt fel, míg a többiek állami gondozottként nevelkednek valamelyik árvaházban. Egyikükre, a másfél évesen kórházban „felejtett” Ferikére a napokban talált rá az idén 54 éves nagymama.

– Tizenhárom éve nem láttam a kis unokámat, pedig már kicsi korától nagyon szerettem. Az apja akkor összeégette szegénykét, úgy vitettük kórházba, onnan pedig továbbkerült a lelencbe, mert a lányoméknak nem kellett. Évekig kerestettük a gyámügyön keresztül, de sehol sem akadtunk a nyomára.

– Hogyan sikerült mégis rátalálni?

– A téli szünidő alatt tíz napig a beregszászi sportkomplexumban üdült vagy száz gyerek a perecsenyi árvaházból. Az egyik nagyobb lányt megkérdeztem, hogy nincs-e köztük egy Marinka nevű fiúcska? Azt mondta, van, menjek, nézzem meg. Amint megláttam, rögtön megismertem a mi Ferikénket a szeméről, meg az arcán maradt sebhelyekről. Úgy sírtam, mint a záporeső, de még a nevelőnők is, akik elmesélték, hogy Ferike nagyon jó gyerek, jó tanuló, nincs vele sok gondjuk. Miután felvették a férjem adatait, az üdülés maradék pár napjára haza is engedték velünk a kisfiút.

Otthon ismét könnyek fakadtak, most már a 15 esztendős Valika szeméből, aki szintén 13 éve nem találkozott kisöccsével.

– Nem tudtam, kit hoznak nagymamáék, hát mondják, hogy ő a Ferike – meséli meghatódva. – Persze, hogy sírtam, hisz a testvérem, még ha nem is együtt nevelkedtünk.

Ferike csak keveset ért az öröm szavaiból, mivel időközben az ukrán lett az anyanyelve, így legelőször a család kedvencével, a pár hónapos Linda nevű kölyökkutyával találta meg a közös hangot. Mint mondja, nagyon örül a viszontlátásnak és szeretne visszakerülni vér szerinti rokonaihoz.

Erzsike nagymama sírva meséli az ajtóban, hogy Ferike csomagot szeretne vinni az árváknak: édességet, gyümölcsöt, hogy „ők is örülhessenek”.

– farkas –

Ők nem olyan szerencsések, mint Ferike

A perecsenyi bennlakásos iskola 127 tanulója részesült karácsonyi ajándékban néhány nappal az ortodox ünnep után. A gyerekek 10 napot töltöttek a beregszászi Zakarpattya szállóban. A főleg sportprogramokban gazdag vakáció záróakkordjaként talált gazdára harmincegy doboznyi ruha a növendékek között a Kárpátaljai Református Egyházkerület Diakóniai Osztályának jóvoltából.

O.T.