Négy hónaposan, műtétre várva

„Egy hónap múlva kinövi”

2002. január 25., 01:00 , 54. szám

Amikor Fülöp Zita 2001. szeptember 6-án egy 2.90 kilogrammos „egészséges” gyermeknek adott életet, még nem sejtette, hogy mi vár rá. Másnap a vizsgálatnál ugyanis kiderült, hogy mégsem teljesen egészséges a csöppség, valami nincs rendben a szívével. És ezzel elkezdődött Bettike kálváriája.

Egy hónap múlva kinövi – mondták az orvosok, a gyermeknek azonban folyamatosan elkékült a keze és a szája, s egy hónappal később sem lett jobban. A következő állomás a munkácsi gyermekklinika lett volna, ha az anya ezek után megbízik a helyi orvosokban. Ehelyett inkább Debrecenbe vitte a gyermeket. A vizsgálatok után Mogyoróssy Gábor doktor közölte velük, hogy nem is egy probléma van a kislány szívével, hosszadalmas kezelésre, több műtétre lesz szükség.

– Azt hittük, csak felír valamilyen gyógyszert – meséli az anyuka –, nem gondoltuk, hogy ilyen nagy a baj. Kislányunk egyik szívbillentyűje nincs kifejlődve, mondta a doktor, az aortánál és a kamráknál is van valami gond, de ehhez már kevés az ő tudományuk, vigyük Budapestre a kislányt. Azt tanácsolta, saját erőből ne is próbálkozzunk, keressünk valamilyen alapítványt, mert nagyon sokba fog kerülni a kezelés.

Egy alapítványtól azt az ígéretet kapták, hogy a kezelés költségei miatt nem kell aggódniuk. Feketepatak és Sárosoroszi lakossága is megmozdult a hír hallatán. A katolikus és református egyházban gyűjtést szerveztek a csecsemő javára, a barátok, ismerősök sem tétlenkedtek. Az összegyűlt pénzből már útnak lehetett indulni, így január második vasárnapján a kis család reményekkel és aggodalmakkal teli szívvel nekivágott az ismeretlennek, s reméljük, mielőbb hírt adhatunk szerencsés – és főleg egészséges – hazatértükről.

– jázmin –