A nők félnek az orvosoktól

Egyre több a mellrákos beteg

2002. január 25., 01:00 , 54. szám

Napjaink egyik legsúlyosabb egészségügyi problémája a rákos daganatokban szenvedő betegek szűrése és kezelése. A daganatos megbetegedések kortól függetlenül fenyegetik a társadalmat, hiszen világviszonylatban évente 4-5%-kal nő a rákos megbetegedések száma. Különösen aggasztó a helyzet a mellrákot illetően.

A megyei onkológiai kórház főorvosa, Oleg Scsadej szerint amíg az emberek nem értik meg, hogy életük a saját kezükben van, hogy mindenkinek magának kell gondoskodnia egészségéről, nem fog javulni a helyzet. Jelenleg a megyében összesen kb. 12 ezer daganatos beteget tartanak nyilván, s számuk évente 2,5-2,7 ezer fővel nő. A nyilvántartott személyek 40%-ánál a kór előrehaladott állapotban van. A daganatos megbegedéseknek mintegy húsz százalékát teszi ki az úgynevezett mellrák.

Mint Ljubov Zsolugyeva, a szervezési-módszertani munkáért felelős főorvos-helyettes elmondta, évente 100 ezer emberre számítva 2,5-3 ezer újabb rákos beteget vesznek nyilvántartásba. A megyében 100 ezer emberre átlagosan 208 rákos beteg jut. A nőknél a daganatos megbetegedések között az első helyen a mellrák áll: 2000-ben összesen 233 esetet regisztráltak. A rosszindulatú daganatos megbetegedések Kárpátalján a halálozás terén a második helyen állnak a szív- és érrendszeri megbetegedések után. Az összes daganatos megbetegedést tekintetbe véve a mellrákban szenvedő nők halnak meg a leggyakrabban.

Az először diagnosztizált rosszindulatú daganatos megbetegedésekben szenvedők egyharmada a betegségnek már abban a stádiumában van, amikor szinte lehetetlen a gyógyítás – vázolta a helyzetet Zsolugyeva. Az emberek elhanyagolják egészségüket, nem járnak szűrésre, nem fordulnak idejében orvoshoz, s emiatt állapotuk egyre romlik. A rosszindulatú daganatos megbetegedésben szenvedőknek csupán húsz százalékánál diagnosztizálják a betegséget a szűrés során.

Mivel az emberek egy jelentős része munkanélküli, továbbá sokan a „piacból” élnek, az ő bevonásuk a szűrés folyamatába jelentős problémát jelent, ezért a nagyobb piacok környékén tavaly többször is megfordultak a szűrést végző mobil egységek.

Az onkológusok hangsúlyozzák: nem kell félni az onkológiai kórháztól, nem szabad abban a hitben élni, hogy a rák halálos betegség, hiszen a megbetegedés, mely egyébként négy stádiumra oszlik, korai szakaszában, pontosabban az első két stádium során még gyógyítható.

Oleg Scsadej főorvos elmondta, hogy az utóbbi években a kórházban folynak bizonyos fejlesztések, hozzáférhetővé váltak a korszerű kezelési módszerek, s ennek köszönhetően a betegek kezelésének minősége jelentősen javult, ami többek között a növekvő állami finanszírozásnak köszönhető. A betegnek nem kell a jelentős kiadásoktól tartania, mivel kezelését az állami költségvetés finanszírozza, s a kórházban megfelelő a gyógyszerellátás. Ami a kezelési költségeket illeti, egy rákos beteg évi kezelése a fejlett országokban a betegség súlyosságától függően 4-től 200 ezer dollárig terjed. Ukrajnában egy kezelés kb. 300 hrivnyába kerül, aminek 90%-át az állam fedezi. A beteg állapotától függően évente négy, hat vagy nyolc kezelésre van szükség.

Baráth József