Ami szép, az sajnos drága is

Ruhakínálat farsangkor

2002. február 1., 01:00 , 55. szám

A farsangi időszak idén meglehetősen rövid, mivel a húsvét ünnepe is korai időpontra esik. Ennek ellenére valószínűleg számos bált és táncmulatságot rendeznek majd, s ki ne szeretne időnként szép és elegáns lenni, kellemesen kikapcsolódni, szórakozni.

Ha bál, akkor estélyi ruha – mondhatják a hölgyek –, aminek a kiválasztása nem éppen egyszerű feladat. Annál is inkább, mivel a városok üzletházainak és divatszalonjainak estélyiruha-kínálata mostanság meglehetősen szegényes. A kereskedők szerint a január-február e tekintetben mindig holtszezonnak számít, ugyanis effajta luxust a hölgyek javarészt csupán szilveszter táján, nőnap alkalmával, illetve az érettségi bálok időszakában „engednek” meg maguknak. Jó ruhát azért most is lehet találni, csak éppen sok időbe és utánajárásba kerül, nem beszélve az év végi ünnepek miatt kiürült pénztárcák emelte „akadályokról”.

Fazonjukat tekintve a kirakatok ékességeit zömében az egyenes szabású, csípőben csinosított, majd térdtől enyhén bővülő ruhák alkotják, szinte teljesen kiszorítva a klasszikus, derékban elvágott, dús szoknyájú modelleket. Az előbbiek esetében a ruhák anyaga szinte kizárólag szintetikus alapú (viszkóz, polieszter, illetve ezek ötvözete), esetenként vékony selyem vagy muszlin. Az utóbbiak pedig jellemzően szép tartású nehéz selyemből, illetve ballon-selyem keverékből készültek.

Míg szilveszter idején az ezüst szállal díszített anyagok voltak a divatosak, az új esztendőben ismét az arany a nyerő. A ruhák jellemzően egyszínűek, továbbra is hódítanak a sötét árnyalatok (mélykék, zöld, lila), a vörös, na és a verhetetlen fekete. A kirakatok kínálatának színarányát tekintve egy színes modellre mintegy tíz fekete és négy vörös ruha jut.

A ruhák díszítése általában az alapszínnel megegyező gyöngybetét, textilvirág, esetleg hosszú muszlin sál, de lehet extravagáns tüll is. Ami a dekoltázsokat illeti, számos egyedi formamegoldással találkozhatunk: vékony pántokkal, láncokkal éppúgy, mint a vállat egészen szabadon hagyó vagy éppen teljesen zárt felsőkkel.

A méretek tekintetében már távolról sem ilyen bőséges a választék, a „legnagyobb” modellek általában a 44-46-os méretekre korlátozódnak. Ami az árakat illeti, szinte törvényszerű, hogy két százas alatt gyakorlatilag nem lehet elegáns ruhát kapni. Az estélyi ruhák alsó árhatára általában 250-300 hrivnya, igazán szép és egyedi ruhát azonban nemigen vásárolhatunk félezer hrivnya alatt.

A megyeszékhely egyik elegáns belvárosi butikjában ugyanakkor találtunk néhány ennél is értékesebb amerikai modellt. A klasszikus fazonú, dús anyagú ruhák átlagosan 1500 hrivnyába kerülnek, mindemellett kétségkívül igen mutatósak. Mint azt az üzlet elárusítójától megtudtuk, a hölgyek előszeretettel próbálják magukra a szemet gyönyörködtető viseleteket, ugyanakkor a szilveszteri előkelő fogadások idején sem sikerült kettőnél többet eladni belőlük.

Popovics Zsuzsanna

Farsang – mulatozás és népünnepély a nagyböjt előtti utolsó napokban és órákban. A szó eredete bizonytalan, valószínűleg a hús elhagyására utal. Történeti eredete is homályos, de talán összefügg az új év kezdetével és a természet újjászületésével.

Az időszak első napja a nemzeti és a helyi szokásoktól egyaránt függ. Münchenben és Bajorországban a helyi farsang a vízkereszt ünnepe (jan. 6.) után kezdődik, míg Kölnben és a Rajna-vidéken november 11-én, 11 óra, 11 perckor. A farsang kezdete leggyakrabban az 50. vasárnap, a vége pedig a húshagyókedd. Kárpátalján vízkereszttől hamvazószerdáig (február 13.) áll a bál.

Régebben Rómában tartották a legnagyobb – páratlanul pompás és fényűző – karneválokat. Az Egyesült Államokban a legfényesebb karnevált New Orleansban rendezik, a világ leghíresebb karneválját azonban manapság Rio de Janeiróban tartják.