Drágul a személygépkocsik behozatala

2002. február 1., 01:00 , 55. szám

A közelmúltig, a hatályos jogszabályok értelmében, ha ideiglenes használatra hoztak be személygépkocsit az országba, elkerülhető volt az adófizetés. A múlt év végén életbelépett vámszabály-változtatás értelmében azonban mind az ukrán, mind a külföldi polgároknak teljes egészében be kell fizetniük a behozatali vámot és a különböző adókat, járulékokat, még abban az esetben is, ha csak rövid időre hozzák be Ukrajnába a járművet.

A vámszabály módosítása nem fog tetszeni a külföldi személygépkocsi-tulajdonosoknak, ugyanis ha több mint egy évig kívánnak élni Ukrajnában, és nem diplomaták vagy nemzetközi szervezetek és kormányközi bizottságok tagjai, amellett, hogy be kell fizetniük a behozatali vámot és a különböző adókat, járulékokat, írásos kötelezettséget kell vállalniuk arra vonatkozólag, hogy itt-tartózkodásuk végeztével kiviszik a személygépkocsit az országból. Az eddigi gyakorlattal ellentétben ezentúl tehát nem adhatják el és nem ajándékozhatják oda a tulajdonukban lévő személyautót más személyeknek.

Jelentősen drágul az autóalkatrészek és a tartozékok behozatala is. Az elkobzott személygépkocsikat pedig csak a vám befizetését és a bírósági döntést követően lehet értékesíteni.

Baráth József