Közel tízezren igényelték a magyar igazolványt

2002. február 1., 01:00 , 55. szám

Megyeszerte zajlik a magyar igazolvány iránti igénylések benyújtása. A Munkácson működő kárpátaljai központi irodába eddig közel tízezren futott be, melyek felét a nagyobb városokban töltötték ki – tudtuk meg az illetékesektől.

Az utóbbi időben számtalan híresztelés kapott szárnyra azzal kapcsolatban, hogy esetlegesen hátrányos helyzetbe kerülhetnek azok, akik kiváltják a magyar igazolványt. Szakács Zoltán, a Magyar Köztársaság ungvári főkonzulja határozottan cáfolt minden ezzel kapcsolatos információt.

– Csak cáfolni tudom a hasonló híreket. Mivel Ukrajna megértéssel fogadta a státustörvény elfogadását, így az államhatalom részéről semmiféle retorzióra nem kell számítaniuk azoknak, akik magyar igazolványt igényelnek. Nem felelnek meg a valóságnak azok a híresztelések sem, miszerint a magyar igazolványt igénylők öt évig nem települhetnek át Magyarországra, hiszen a két dolog nem függ össze. Bárki kiválthatja a magyar igazolványt, majd kezdeményezheti az áttelepülést, s csak amikor ez utóbbiról pozitív döntés születik, amikor ténylegesen áttelepül, akkor kell a magyar igazolványát leadnia, azaz magyarországi lakosként nem veheti igénybe a határon túli magyaroknak járó kedvezményeket.

A különböző sajtóhíresztelésekkel ellentétben sem Aknaszlatinán, sem Técsőn nem fordult elő, hogy a helyi megbízottak egyetlen igénylőt is elutasítottak volna a KMKSZ tagsági igazolvány hiányára hivatkozva – jelentették be a helyi információs irodákban. Aknaszlatinán például eddig 175-en igényelték a magyar igazolványt, akiknek fele nem tagja a kulturális szövetségnek – tájékoztatta lapunkat Sóbányi Imre, a helyi információs iroda vezetője. Hasonló a helyzet Técsőn is, ahol eddig 240 űrlapot töltöttek ki, s ezek mintegy ötven százalékához nem csatoltak magyar társadalmi szervezethez való tartozást igazoló okiratot. Kérdésünkre a felső-Tisza-vidéki illetékesek ismételten hangsúlyozták: a magyar igazolvány igénylésének nem feltétele valamely magyar társadalmi szervezethez való tartozás.