Támad az influenza!

A héten várható a járvány érkezése

2002. február 1., 01:00 , 55. szám

Ukrán járványügyi szakértők szerint ezen a héten eléri Ukrajnát az újabb influenzajárvány, melynek „érkezését” a karácsonyi-újévi szabadnapok, illetve az iskolai szünidő késleltette valamelyest.

Ez utóbbi idején országszerte csökkent a hűléses megbetegedések száma. Az ország keleti felében azonban számos nagyvárosban már felütötte fejét a járvány, mely főleg az iskolák tanulói közül szedi áldozatait. Mint Szvitlana Oberemko, a megyei közegészségügyi és járványügyi hivatal járványügyi osztályának főorvosa a Kárpátaljának elmondta, a megyében eddig az influenzás megbetegedések száma nem haladta meg a járványt jelentő kritikus szintet. Szavai szerint vidékünket e héten vagy jövő hét elején éri el a járvány, s időtartama akár 2-3 hét is lehet.

Január 24-i adatok szerint az influenza legfőbb célpontjának tekintett 7–14 éves gyerekek között 10 ezer főre számítva 21,8 hűléses megbetegedést észleltek, ami a január 10–17. közötti időszakhoz viszonyítva 12%-os növekedést jelent. Járványról azonban csak abban az esetben beszélhetünk majd, ha az adott korosztályban a megbetegedések száma eléri a 20%-os mutatót. A jelenlegi adatok szerint a hűléses megbetegedések száma egyelőre háromszor alacsonyabb e szintnél. Abban az esetben, ha a megbetegedések száma átlépi a kritikus határt, kényszerszünidőre is sor kerülhet.

Szvitlana Oberemko elmondta, most már senkinek sem érdemes beoltatnia magát, ugyanis ahhoz, hogy az oltóanyag kifejthesse védőhatását, legalább tíz napra lenne szükség, addigra azonban már nyakunkon lesz a járvány.

Baráth József