Együtt a karácsony, a húsvét és a pünkösd

Tiszaújhely

2002. február 8., 01:00 , 56. szám

Történelmi pillanatot élt át a Tiszaújhelyi Görög Katolikus Egyházközség 2002. február 1-jén, amikor Szemedi Iván, a Munkácsi Görög Katolikus Püspökség püspöke áldását adta a gyülekezet kérésére, hogy áttérhessenek a Julianus-naptárról a Gregoriánus-naptár használatára. Ezentúl tehát a tiszaújhelyi görög katolikus hívek is december 24-én ünneplik majd a karácsonyt, valamint a húsvét és a pünkösd is egybeesik a római katolikusok és a reformátusok ünnepével.

– 1990-ben, tiszaújhelybeli kinevezésemkor szembesültem először azzal, hogy vannak olyan magyar ajkú görög katolikusok, akik később ünneplik Krisztus Urunk születését, a húsvétot és a pünkösdöt, mint a környezetükben lakók. Híveink igényeire válaszolva döntöttünk az egyházi ünnepek új naptár szerinti megünneplése mellett – mondta el lapunknak Orosz István tiszaújhelyi görög katolikus parochus.

A több mint 390 helyi görög katolikus családból 350 szavazott az új naptár bevezetésére. Az ügyben rendezett aláírásgyűjtéskor a faluban élő néhány pravoszláv családot is megkérdezték, s közülük is többen az áttérés mellett döntöttek. Amikor a püspök áldását adta a változtatásra, csupán azt kötötte ki, hogy amennyiben a hívek között vannak, akik igénylik a szertartások régi naptár szerinti megtartását, úgy István atya álljon rendelkezésükre – tudtuk meg.

A hivatalos áttérés az új naptárra az elmúlt vasárnap történt meg, amikor is István atya a gyülekezet előtt kihirdette a püspök döntését.

karmacsi