Fehér Lacika: Színész akarok lenni

Dr. Pálinkás József magyar oktatási miniszter köszöntötte karácsonykor

2002. február 8., 01:00 , 56. szám

A nagymuzsalyi Fehér László még csak 6. osztályba jár, de már több mesemondó- és szavalóversenyt is megnyert. Többek között első lett tavaly az ungvári Szózat-mondó versenyen és a budapesti Kölcsey Ferenc Szavalóversenyen is. 10 éves kora óta tagja a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház Gyermekstúdiójának, de többször fellépett már a színház felnőtt társulatával is.

– Mikor mondtál először mesét, szavaltál verset?

– Nagyon szerettem olvasni, és különösen a mesék világa ragadott magával. Ekkor olyan 7-8 éves lehettem. S persze szerettem előadni kedvenc vagy éppen akkor olvasott meséimet. Tízéves koromban aztán tagja lettem a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház Gyermekstúdiójának.

– Ahhoz, hogy egy mesét vagy verset előadj, meg is kell tanulnod azt...

– Igen. Mint minden más gyereknek, nekem is vannak olyan időszakaim, amikor pillanatok alatt megy a tanulás, de van, hogy csak gyötrődök. Persze ilyenkor is meg kell tanulni a szöveget, csak több időt vesz igénybe.

– Mennyit szoktál próbálni?

– Az a fellépéstől függ. Ha nehéz előadásom van, akkor nagyon sokat gyakorolok. Ehhez szükséges a jó fizikai erőnlét is, hogy bírja az ember.

– Mit kell bírnia?

– Például azt, hogy ha el akarom érni a 6:30-as buszt, amivel beutazom a Beregszászi 6. Számú Általános Iskolába, akkor 5 órakor már fel kell kelnem. Az iskola után a házi feladatok elkészítése mellett gyakorolnom kell az előadásokra, fellépésekre.

– Mi volt az első sikered?

– Az első sikert egy beregszászi mesemondóverseny harmadik helye jelentette számomra.

– Melyik produkciódra vagy a legbüszkébb?

– 2001. október 23-án Budapesten a Bem téren szavaltam el Tamási Lajos Piros a vér a pesti utcán című versét, s személyesen találkozhattam Dr. Pálinkás Józseffel, a Magyar Köztársaság oktatási miniszterével. Külön meglepetés volt számomra, amikor később karácsonyi és újévi köszöntőlevelet kaptam a miniszter úrtól.

– Időnként felnőttekkel együtt is szerepelsz. Hogyan kerültél a színtársulathoz?

– A gyermekstúdió előadásain, próbáin részt vett Vidnyánszky Attila rendező is, ő választott ki.

– Ki a kedvenc költőd, íród?

– Petőfi Sándor. Az ő versei nagyon tetszenek, mert mindig szívhez szólóak.

– Mi leszel, ha nagy leszel?

– Nagyon tetszik a színészélet, ezért színész szeretnék lenni. Jó érzés, amikor az ember a szerepébe beleadhatja örömét, bánatát.

karmacsi