Lennél az én Valentinem?

Angolszász hagyomány, mely meghódította a világot

2002. február 8., 01:00 , 56. szám

A Valentin-napi szokások angolszász nyelvterületről terjedtek el lassan az egész világon. Az eredeti valentin-ajándékozás azt jelentette, hogy a fiatalok kis levélkéket (valentineket), képeslapokat küldtek egymásnak, amelyeken romantikus, humoros felirat volt olvasható, de mindegyiknek a lényege ez a kérdés volt: „Lennél az én Valentinem?”.

Kárpátalján mintegy tíz évvel ezelőtt jelent meg a Valentin-napi ajándékozás szokása, hogy egy-két éven belül széles körben elterjedjen. Ma már nemcsak a fiatal szerelmesek lepik meg egymást, hanem az idősebb korosztályokhoz tartozók is.

A képeslapokat mára sok esetben felváltották a kisebb-nagyobb ajándékok, ajándékcsomagok, amelyek mellett csak „kiegészítőként” szerepel(het)nek a levélkék, képeslapok.

Valentin-nap előtt a virágok a legkelendőbbek. Ezen belül is rózsából fogy a legtöbb, annak ellenére, hogy e gyönyörű virág egyetlen szála Valentin-nap előtt akár a húsz hrivnyát is elérheti. Egy szál szegfű ára jelenleg 2,50-3 hr, a gerberáé 3-5 hr, a liliomé pedig 20-25 hr. Az orchidea már most is 100-120 hr-ba kerül, s az ünnep közeledtével valószínűleg még tovább drágul majd, akárcsak a többi virág.

A legelterjedtebb ajándékok közé tartoznak a különböző romantikus feliratú plüssfigurák (5-100 hr), a bögrék (10-15 hr), az illatszerek (dezodorok 5-15 hr és parfümök 10-15-től akár 150 hrivnyáig is), a különböző anyagú és minőségű Valentin-szívek (0,50-25 hr), a szív alakú kulcstartók (5-8 hr), a porcelántárgyak (8-35 hr), a zenélő dobozok (7-60 hr).

De extrémebb ajándékokkal is meglephetjük kedvesünket. Például piros szívekkel díszített fehér boxeralsóval (30 hr), foszforeszkáló feliratú kispárnával (25 hr), pózoló állatfigurákat ábrázoló pólóval (20-30 hr), esetleg pikáns feliratot hordozó számtalan egyéb ajándéktárggyal...

Az eredeti hagyományokat felelevenítő képeslapokat 0,50-5 hr-s áron lehet megvenni, de a zenélő változat akár 8-10 hr-ba is kerülhet.

karmacsi