Ismét hódít a kabát, a bunda

A fiatalok a sötétebb árnyalatokat kedvelik

2002. február 15., 01:00 , 57. szám

Talán furcsállja az olvasó, hogy miért a nagy hidegek elmúltával foglalkozunk a címben szereplő téli ruhadarabokkal, de mifelénk, Kárpátalján, már csak az a hagyomány, hogy a téli kollekcióból igazán csak ilyenkor, a tavasz közeledtével alakul ki elfogadható kínálat, aminthogy a nyári ruhák között is csak augusztus tájékán lehet igazán válogatni. A vásárlók tapasztalatait összegezve tehát bátran állíthatjuk, hogy az előrelátó ember most veszi meg jövő évi télikabátját – különösen, ha az anyagiak terén sem korlátlanok a lehetőségei.

A gyengébb nem esetében ez a szezon a hosszú, karcsúsított kabátoknak kedvezett, a romantikus lelkületű hölgyek nem kis örömére. A városok nagyobb üzletházai ennek megfelelően bő választékban kínálják a csípőben karcsúsított, hosszított fazonú kabátokat, melyeket az elegáns szőrmedíszítések tesznek még inkább téliessé. A színek tekintetében divatosak a sötét, telt árnyalatok (fekete, szürke, barna, zöld, mélykék) és az élénk, feltűnő színek is (sárga, piros, bézs stb.). A gombok és különböző díszítések, de még a szőrme is minden esetben megegyezik a kabát alapszínével, amitől csak néhány egyedi, merész fazon tér el.

Anyagukat tekintve, mint általában, most is a gyapjú, vagy valódi szőrme alapú kabátok a divatosak, ezt követik a kasmír, buklé szövetek, illetve a felsoroltakat ötvöző „kevert” anyagok. Származási helyüket tekintve főként török, lengyel és olasz modellekkel találkozhatunk, melyek közül ez utóbbiak a legdrágábbak.

– A kabátok árát elsősorban a szövet anyaga és a szőrme értéke határozza meg – tájékoztat az egyik elárusító. – Az alsó határ 600-800 hrivnya, a felső pedig 2000-2500. Az egyik legértékesebb modellünk – anyaga nyírt lámaszőr – 2700 hrivnyába kerül.

– Tapasztalatom szerint a hölgyek többsége elsőként fazont választ, majd lehetőségeihez mérten dönt az anyag és a színárnyalat mellett. Ugyanakkor van, akit csak utolsósorban érdekel az ár, és kizárólag a tükörben látottak alapján dönt a választott portéka mellett.

Szilveszter környékén az értékes bundák (nerc, sarki- és ezüstróka) találtak gyakrabban gazdára – tudtam meg –, míg a fiatalok körében újra kedveltté vált az olcsó, de mutatós műszőrme. A színek tekintetében a barna-vörös, sárga-vörös színárnyalatú szőrmék, valamint a sötétszürke és fekete bundák a legkapósabbak. Érdekes módon javarészt a fiatal korosztály visel szívesebben sötét tónusú bundát, míg a középkorosztály az egészen világos, illetve fehér szőrméket részesíti előnyben.

– farkas –