Készültség van, árvízveszély egyelőre nincs

2002. február 15., 01:00 , 57. szám

Kárpátalja folyóinak vízszintje nem emelkedett veszélyes mértékben az elmúlt napokban, de a Borzsán és a Latorcán másodfokú árvízvédelmi készültség van érvényben – közölte hétfőn Ungváron a kárpátaljai vízgazdálkodási főosztály.

A hivatal tájékoztatása szerint vasárnap a Tisza felső szakaszán 30-50 cm-es, a Borzsa folyón Salánknál 2 méteres és a már korábban megáradt Latorcán Csap mellett 40 cm-es vízszintemelkedést mértek. Salánk és Csap térségében másodfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el. Egyelőre Kárpátalja öt járásában van készültség, hogy mind a vízügy, mind a katasztrófavédelem megfelelő módon reagálhasson egy esetleges tavaszi áradásra. Az érintett térség folyói mentén 500 vízügyi dolgozó teljesít folyamatosan szolgálatot, és 150 ezer homokzsákot készleteztek. A potenciálisan veszélyeztetett települések lakosságát a hatóságok tájékoztatták, hogy mi a teendő árvízveszély esetén. Volodimir Csipaknak, a kárpátaljai vízügyi főosztály vezetőjének elmondása szerint a megye vízügyi hatósága már egyeztetett a magyarországi társszolgálattal arról, hogy szükség esetén 100 ezer homokzsákot és 21 ezer négyzetméter fóliát bocsátanak Kárpátalja rendelkezésére.

Február 10-én éjjel megszűnt a csapadékutánpótlás, a hegyekben enyhe fagyok voltak. Mindez elősegíti a vízszint csökkenését. Ugyanakkor Szlovákia felől megyénk felé sodródik egy csapadékhullám, s újabb esőzések várhatók.

V. B. – B. J.