Megkezdődött a kampány

Parlamenti választások

2002. február 15., 01:00 , 57. szám

Ötven nappal a parlamenti választás előtt szombaton megkezdődött a kampány úgynevezett agitációs szakasza. A választási törvény értelmében ugyanis az összesen kilencven napos kampány első negyven napjában elvben tilos volt a pártoknak és jelölteknek agitációs tevékenységet folytatniuk.

A mintegy 120 közül harmincöt párt és párt­szövetség vesz részt a képviselői helyekért folyó harcban. Az elnököt támogató, öt centrista párt alkotta Egységes Uk­rajnáért tömörülés és a nemzeti-demokrata pártokat tömörítő Mi Ukrajnánk az ország több városában már az agitációs kampány első napján ismertette az újságírókkal vá­lasztási prog­ramját.

Anatolij Tolsztouhov, az Egységes Ukrajnáért tömörülés koordinátora kijevi sajtóértekezletén elmondta: a választások után a parlamentben a parlamenti többség létrehozásában részt venni kívánó és annak tevékenységéért felelősséget vállaló politikai erőkkel kívánnak együttműködni.

Mindkét sajtótájékoztatón szó esett egy sajátos ukrajnai választási jelenségről – amelyet az ukrán po­litikai zsargonban „klónozás­ként” emlegetnek –, azaz a hasonló nevű pártok és jelöltek indulásáról. Viktor Juscsenko, a Mi Ukrajnánk vezére elítélte ezt a tendenciát mint a választók tudatos megtévesztésének eszközét. Az MTI elemzése a „klónozás” egyik melegágyaként jellemzi Kárpátalját, ahol a hat választókerületben 104 egyé­­ni jelölt indul. A 70. számú (ungvári) választókerületben például 29 jelölt indul egyetlen képviselői helyért, közöttük két Ra­tus­nyak – Szerhij Ratusnyak volt ungvári polgármester és Ma­ria Ratusnyak nyugdíjas (a további indulni kívánó négy Ratusnyak fel sem került a jelöltlistára). Mint ismeretes, a 72. számú magyar többségű választókerületben Kovács Miklóssal, a KMKSZ elnökével szemben is indult egy hasonnevű, ukrán nemzetiségű jelölt.

MTI-ntk

Magyar nyelvű szavazólapokat kér a KMKSZ

Újabb levélben fordult Leo­nyid Kucsma elnökhöz és a Központi Választási Bizottsághoz a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség, amelyben azt kéri, hogy Kárpátalja magyarlakta településein biztosítsanak magyar nyelvű szavazólapokat a márciusban sorra kerülő parlamenti és helyhatósági választásokon.

>Mint Kovács Miklós KMKSZ-elnök, parlamenti képviselő elmondta, a szövetséget nem hivatalosan úgy tájékoztatták, hogy a korábbi ígéretek ellenére mégsem nyomtatnak magyar nyelvű szavazóíveket a soron következő választásokra. „Ha ez bekövetkezne, az komoly visszalépést jelentene még az egykori Szovjetunióban, illetve a független Ukrajna fennállása óta lebonyolított valamennyi választáshoz és a legutóbbi össznépi referendumon biztosított ilyen jogokhoz képest is, amikor a kárpátaljai magyar választókat ellátták anyanyelvű szavazólapokkal. Mindent meg fogunk tenni, hogy megakadályozzunk egy ilyen jogvesztést, ezért fordult levélben a KMKSZ az illetékes hatóságokhoz” – hangsúlyozta a politikus.

V. B.