Sokat lehet tanulni az itteni emberektől

Önkéntes diakónusok Szürtén

2002. február 15., 01:00 , 57. szám

Csillag Ferenc Veszprémben született, legutóbb gépbeállító lakatosként szerezte meg a mindennapi betevőt. A Nyugat-Németországból származó Schewe Jacob nemrég lépett ki az iskola falai közül, fizikusnak készül. Kettejük élete egy ideig teljesen eltérő mederben folyt, aztán ugyanarra az elhatározásra jutottak.

Úgy érezték, változásra van szükségük, s döntöttek. Megszakították biztos, de zárt életüket, s a német Bosch alapítvány segítségével arra vállalkoztak, hogy egy évig önkéntes diakóniai szolgálatot teljesítenek. Szeptember óta mindketten a Dorcas alapítvány munkáját segítik.

– A diakóniai szolgálat lényege az, hogy krisztusi alapon, minden anyagi haszon nélkül segítünk az embereken – mondja Ferenc. – Az önkéntes diakóniai év emellett arra is lehetőséget nyújt, hogy az erre vállalkozó világot lásson, megismerkedjen más kultúrájú, más nyelvű emberekkel.

Schewe számára új ez a fajta szolgálat, Ferenc viszont az elmúlt évet egy németországi idősek otthonában töltötte. Ferenc a könyvadományok szétosztásában, a szociális intézmények szükségleteinek felmérésében, a cigánygyerekek oktatásában vesz részt, míg Schewe főleg nyelvtudását kamatoztatja: német nyelvtanfolyamot vezet Szürte és Rát ifjai–vénei számára, beszámolókat küld a hollandiai Dorcas-központnak, szponzorokat keres, internetes újságot szerkeszt.

– Tudtuk, hogy Ukrajna szegény ország – mondja Schewe –, de ez egyáltalán nem zavart. Nagyon sokat lehet tanulni az itteni emberektől, például azt, hogyan képesek élni minimális anyagi, munka- és továbbtanulási lehetőségek mellett.

– Olyan érzésem van, mintha a húsz évvel ezelőtti világ keveredne itt a jelennel – mondja Ferenc. – Ingyenes a telefon, de rossz a minősége, ugyanakkor van internet és mobiltelefon is. Az utakon a legmodernebb autók ugyanúgy előfordulnak, mint azok a típusok, amelyeket már évek óta nem láttam.

Az önkéntes diakónusok szolgálatukért mindössze szállást, élelmet és némi zsebpénzt kapnak, ráadásul az általuk végzett szolgálat nem mindig könnyű. Egyik kollégájuk nemrég visszakozni kényszerült az őt ért „kultúrsokk” miatt.

– A németországi viszonyokhoz szokott lánynak nem volt könnyű dolga – meséli Ferenc. – Egyrészt nem ismerte a nyelvet, másrészt megdöbbentették az itteni körülmények. Ez a „megfutamodás” egyáltalán nem ritka, a németországi intézményeknél is előfordul. Az ember kipróbálja, mire képes, s ha nem megy, mással próbálkozik, hiszen segíteni sokféleképpen lehet.

– jázmin –