A Dávid és a Nikolett a legnépszerűbb

Utónévhasználat Kárpátalján és Magyarországon

2002. február 22., 01:00 , 58. szám

Magyarországon 2000-ben a Viktória és a Dániel utóneveket választották leggyakrabban újszülött gyermeküknek a szülők, ezzel megdőlt az Alexandrák és a Dávidok többéves monopóliuma – jelentette az MTI. Ugyanakkor Kárpátalján villámfelmérésünk alapján 2001-ben még mindig a Dávid utónév vezeti a „toplistát”, már ami a magyar anyanyelvű családokat illeti.

A legkedveltebb fiúnevek közé tartozik továbbá a Sándor, Krisz­tián, László, Norbert, Zoltán, Attila, Zsolt, János és Ákos. Magyarországon 2000-ben az alábbi sorrend alakult ki: Dániel, Dávid, Bence, Máté, Tamás, Péter, Balázs, Ádám.

A megkeresztelt lányoknál vidékünkön továbbra is a Nikolett és a Viktória utónevek voltak a leggyakoribbak, majd az Evelin, Andrea, Dóra, Noémi, Eszter, Dominika következett. Magyarországon 2000-ben vezettek a Viktóriák, a leggyakrabban adományozott leánynevek közé pedig a Vivien, Anna, Alexandra, Fanni, Dóra, Réka, Petra nevek tartoztak.

A teljes lakosság tekintetében Magyarországon ma még továbbra is a Mária, Erzsébet, Ilona, Éva és Anna utónevek a leggyakoribbak. Az újszülöttek esetében viszont ezek a nevek már nem túl népszerűek: 2000-ben a Mária a 73., az Erzsébet a 84., az Ilona pedig a 113. helyre szorult.

Az anyaországban mindkét nem tekintetében gyakoriak a régies hangzású nevek. Lányoknál az Enikő, az Emese, a Kincső vagy az Emőke, fiúknál a Levente, a Csaba, a Botond és a Bendegúz. Kárpátalján a fiúk esetében gyakoribb a „hagyományos” utónevek választása (60-70%), míg a lányoknál ez az arány mindössze 20-30%.

Néhány példa a tavalyi esztendő extrém neveiből Magyar­országon: Cintia, Melissza, Stefánia, Letícia, Patrícia, Roxána, Olívia, Ingrid, Otília, Zsorzsetta; Szebasztian, Arnold, Edgár, Braen, Eduard. Illetve néhány, az ismételten divatossá vált „régi” utónevekből: Adél, Flóra, Zsófia, Ildikó, Levente, Bálint, Győző, Bence, Szabolcs.

Magyarországon azoknak a szülőknek, akik gyermeküknek nem az utónévkönyvből választanak keresztnevet, névválasztásukat a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetével kell elfogadtat­niuk. Az intézet minden évben találkozik különleges esetekkel, tavaly például több szülő akarta növényekről elkeresztelni leánygyermekét: az MTA engedélyezte a Bodza, az Áfonya vagy a Búzavirág utónévként való használatát. Az Akadémia elutasította viszont azokat a kérelmeket, melyekben beceneveket kívántak anyakönyveztetni a szülők. Nem használható utónévként az Évike, a Szilvi és a Tóni sem. Az érdekes, választható fiúnevek között megtalálható a Ronaldó, a Lorenzó, a Kelvin, a Dante. Az MTA Nyelvtudományi Intézete nem javasolta viszont több városnév fiúnévként való használatát, például az Atlantát vagy a Szidnit.

P. Zs.