A helyzet nem reménytelen

Beregszász: Megkezdték a volt törvényszéki épület állagának felmérését

2002. február 22., 01:00 , 58. szám

A Kárpátaljai Magyar Tanárképző Főiskola vezetősége szemlét tartott az egykori Bereg megyei törvényszék épületében, amelyet nemrég kapott örökös tulajdonba Beregszász városától.

A bizottságot Orosz Géza, a beregszászi polgármesteri hivatal kommunális osztályának vezetője, a műszergyár volt építészeti igazgató-helyettese kalauzolta végig az épületen. Elmondása szerint az épület nincs katasztrofális állapotban, de rendbetétele nagyon sok munkát igényel. A legtöbb tennivalót az első és a harmadik emelet, illetve az épület jobb szárnyának felújítása igényli. A legjobb állapotban jelenleg a belső udvar van, amely viszonylag védett volt az időjárás viszontagságaitól.

Csizmár Béla, a KMTF gazdasági igazgatója szerint az épület mellett a kazánház és a vízvezetékrendszer is rossz állapotban van, amelyek felújítása, átépítése szintén nagy feladat.

Jelenleg még tart az épület reális értékének felmérése, csak ezután kerülhet sor a hivatalos átvételre. Ezt követi majd az átalakítási és funkcionális tervek kidolgozása, a felújítási munkálatok megkezdése.

– Már a tavasz folyamán szeretnénk hozzáfogni a munkához, ami elsősorban az épület szeméttől való megtisztítását jelenti. Komoly feladatok előtt állunk, de a helyzet nem reménytelen – nyilatkozta lapunknak Bren­zovics László, a Kárpátaljai Magyar Főiskoláért Alapítvány elnöke.

Orosz Ildikó, a KMTF elnöke szerint a legelső feladat a főiskola működéséhez elengedhetetlenül szükséges részek kialakítása: a könyvtár, az olvasótermek, a rektori hivatal, a tanszékek elhelyezése. Az elnök szerint ez az elsődleges tennivaló, amihez a felújítási terveket is igazítani kell.

kz