Mikor baj a haj...

Egészségünk

2002. február 22., 01:00 , 58. szám

– Vedd fel a sapkád, mert megfázol! – hangzik el szinte már megszokásból kora tavasszal az aggódó anyai intelem. Pedig könnyen elképzelhető, hogy az első napsugarak, a kicsit még csípős levegő sokkal kevesebbet ártanak hajunk, fejbőrünk egészségének, mint az indokolatlan sapkaviselés – vélekednek a bőrgyógyászok.

Egyes adatok szerint a 18 év fölötti férfiak és nők 20 %-a naponta kínlódik a korpásodás kellemetlen tüneteivel, a viszketéssel, a hajból hulló lisztszerű fehér szemcsékkel. A korpásodás nemtől, fajtól, bőrszíntől és bőrtípustól függetlenül jelentkező probléma, tehát környezetünkben tévesen magyarázzák a fejbőr szárazságával és megfázásával. A valódi okra azonban csak néhány éve derített fényt az orvostudomány.

A kutatók a 80-as évek végén figyeltek fel igazán a Pityrosporum Ovale (P. Ovale) nevű gombára, amelynek kulcsszerep jut a korpásodás kialakulásában. Ez a fajta gomba ugyan minden egészséges ember bőrflóráján megtalálható, ám túlzott elszaporodása az arra érzékenyeknél korpásodáshoz vezethet. Az egészséges emberi fejbőr mik­rof­ló­rájában 45 %-ban található meg a P. Ovale gomba, 28 %-ban az Aurob baktériumok és 27 %-ban a P. Acnes gomba. Az erősen korpás fejbőrön ezek az arányok felborulnak és a P. Ovale akár 75 %-ban is elszaporodhat.

Bár a fejbőr korpásodását kiváltó és befolyásoló tényezők közül még nem mindegyik ismert, de az már biztos, hogy a hormonális és a pszichoszomatikus zavarok, a stressz, az idegrendszeri betegségek, a helytelen étkezési szokások, az immunrendszer gyengesége és az öröklött adottságok hajlamosítanak a betegség kialakulására. Ezenkívül a levegő páratartalma, egyes mosószerek és kozmetikai termékek, némely ruhadarabok is befolyásolhatják az izzadást és párolgást, ami segítheti a gombák káros elszaporodását. A kiváltó okok megtalálása és megszüntetése nehéz feladat, mivel a korpásodás nem győzhető le egyszer és mindenkorra, de a gomba szabályozása, szaporodásának korlátozása lehetséges. Sajnos a normál samponokkal végzett gyakori hajmosás nem szünteti meg végleg a korpásodást, nem öli meg a P. Ovale gombát, sőt a túl gyakori mosással sokat árthatunk fejbőrünk egészségének. A gombák elleni harcban átmenetileg eredményesek a cink-, a szelén-, a kátránytartalmú szerek, de csupán az antifunginális készítmények pusztítják el azt véglegesen. A legújabb szakmai álláspont és a speciális klinikai vizsgálati eredmények szerint a ketoconazol tartalmú samponok a leghatásosabbak az elszaporodott gombák ellen.

Jakab Lajos