Akik senkinek sem kellenek

Irakiak Beregszászban

2002. március 1., 01:00 , 59. szám

Több mint két hete rostokol a beregszászi járási belügyi főosztály tornatermében 17 iraki és egy iráni illegális bevándorló. Mint Dudla Béla százados, a beregszászi útlevélosztály igazgatója a Kárpátaljának elmondta, összesen 28 személyt fogtak el, köztük három kiskorút és négy nőt. Mivel tíz személy nem rendelkezett okmányokkal, őket személyazonosságuk megállapításáig Ungváron szállásolták el egy hajléktalan-szállóban. A többiek viszont egye­lőre Beregszászban vannak. A fényképezőgép előtt szívesen pózolnak, ugyanakkor makacsul hallgatnak, egyetlen szót sem lehet kihúzni belőlük.

Az illegális bevándorlók Csapig vonattal jutottak el, ahonnan öt helyi embercsempész próbálta őket kisteherautóval és személygépkocsival eljuttatni Tiszaújla­kig. A beregszászi járási belügyi főosztály munkatársai már Nagy­bégánytól figyelemmel kísérték az autókat, majd a szervezett bűnözés elleni küzdelemmel foglalkozó főosztály elhárító csoportja Beregszász határában megállította a társaságot. Az öt embercsempészt letartóztatták, s ügyükben megindult a vizsgálat.

Arra a kérdésre, hogy mi lesz az illegális bevándorlók további sorsa, Dudla Béla elmondta: a belügyi és a határőrizeti szervek megegyezésre jutottak abban, hogy a határőrök átveszik az elfogott illegális migránsokat. Ugyanakkor a munkácsi menekülttábor túlterheltsége (egy helyre jelenleg négy személy jut!) miatt jelenleg nincs lehetőség arra, hogy elhelyezzék a szóban forgó 28 személyt. Ha véget ér a nyomozás, megpróbálják kiutasítani őket az országból, amennyiben viszont ez nem sikerül, igye­keznek Kijevben elhelyezni őket, bár jelenleg ott is „telt ház” van.

Előreláthatólag még egy-két hétig bizonyosan Beregszászban maradnak a bevándorlók. Egyébként egy személy eltartása, étkeztetése naponta 20-22 hrivnyába kerül. A kitoloncolás viszont még nagyobb gondot és kiadást jelentene a rendőrség számára, hiszen ez személyenként mintegy 700 dollárba kerülne.

Orosz Gyula, a beregszászi járási belügyi főosztály vezetője arról tájékoztatta a Kárpátalját, hogy péntekről szombatra virradóra újabb 31 illegális bevándorlót fogtak el. A 15 nepáli és 16 afgánt személyt ugyancsak a rendőrségen kellett elhelyezniük.

Baráth József