Mitől pizza a pizza Kárpátalján?

Illatok, látvány és ízek

2002. március 1., 01:00 , 59. szám

Kárpátalján az utóbbi időben egyre több gyorsétterem étlapján szerepel frissen sült olasz vagy amerikai pizza (az előbbinek vékony, lepényszerű, az utóbbinak puha, magas az alaptésztája). Néhány nagy forgalomnak örvendő vendéglátóhelyen arra a kérdésre próbáltunk választ kapni, vajon milyen is a valódi, finom pizza? Illetve hogy ugyanaz a milánói vagy bolognai recept mitől lesz csak az adott konyhára jellemző ételkülönlegességgé.

Nem kis meglepetésünkre az üzlettulajdonosok csak hosszas rábeszélés után álltak kötélnek, a pizzák elkészítésének folyamatát pedig csak ott kísérhettük figyelemmel, ahol az eleve a vendégek előtt, azaz „nyílt színen” történik. A konyhai munka folyamatát üzleti titokként kezelik.

A megyeszékhely egyik közkedvelt pizzériájának vezetője szerint a jó pizza egyik titka a mindig friss, minőségi alapanya­gokban rejlik. A hozzávalók – hús, hal, friss zöldségek (nem mirelit!) – beszerzése azonban nem könnyű feladat, főként télen. Mint mondja, minőségi árut elsősorban a kistermelőktől lehet kapni, ami azonban eléggé instabil beszerzési forrás. A siker második összetevőjeként éppen ezért a megbízhatóságot említette, azaz a vendégnek mindig azt kell kapnia, amit elvár.

Egy másik étteremben a minőségi alapanyagok mellett az egyedi ízekre, a fával fűtött kemencére, gyors kiszolgálásra és a lát­vá­ny­ra helyezik a hangsúlyt, mert szerintük az étel elkészítésének vi­zuális élménye legalább olyan fontos, mint a gasztronómiai élvezet.

– Mivel sza­kácsaink közvetlenül a ven­dégek előtt dolgoznak, bárki láthatja, miből, hogyan készül az általa rendelt étel – mondja az üzletvezető. – A vendégek így biztosak lehetnek a felhasznált élelmiszereket illetően, másrészt jóval türelmesebbek. Az egyenesen a kemencéből eléjük kerülő pizza illata is egyedülálló élményt jelent.

Némi ízelítő a pazar pizza­választékból: kolbászos, sonkás, virslis, tonhalas, tojásos, gombás, hagymás, paprikás, illetve milánói, bolognai, mexikói, magyaros. Ami az árakat illeti, azok szintén változatosak, általában 4 és 15 hrivnya között mozognak. A majd negyvenféle recept közül a nagyméretű családi és a tengeri halakkal ízesített pizzák a legdrágábbak, ezek 19, illetve 22 hrivnyába kerülnek.

Az érdekesség kedvéért mond­juk el, hogy Magyarországon általában kétféle méretben készülnek a piz­­­zák: 24, illetve 28 cm-­es átmérővel, az árak pedig mintegy 20%-­kal magasabbak, mint nálunk.

P. Zs.

Pizza

Nápolyi eredetű étel: igen magas hőfokon megsütött, eredeti formájában olívaolajjal megkent, paradicsommal megrakott és mozzarella sajttal megszórt kenyértésztalepény. Idővel egész Itáliában elterjedt – a római pizzán nincs paradicsom, van viszont hagyma és olajbogyó. A pizza aligha vált volna világdivattá, ha a New York-i olasz közösségnek köszönhetően nem terjed el az Egyesült Államokban, ahol a II. világháború után valóságos nemzeti étellé lett.