Anyanyelv, játék és mese

Óvodapedagógusok konferenciája

2002. március 8., 01:00 , 60. szám

Március első szombatján harmadik alkalommal rendezett konferenciát a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) az óvodapedagógusok számára. A kárpátaljai magyar óvodák vezetői és nevelőnői a Kárpátaljai Magyar Tanárképző Főiskola kollégiumának előadótermében gyarapíthatták, frissíthették fel ismereteiket.

– Az óvodáknak fel kell vállalniuk azt a szerepet, hogy iskolaelőkészítő jellegüknél fogva közösségre szoktassák a gyermekeket – hangsúlyozta nyitóbeszédében dr. Orosz Ildikó, a KMPSZ elnöke –, s hogy felkészítsék őket a rájuk váró feladatokra.

A konferencia fő gondolatvonala az anyanyelvűség elsődleges fontossága volt, melynek pszichológiai oldalát Stöckert Katalin, a Nyugat-Magyarországi Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Főiskolájának docense világította meg. Előadásából kitűnt, milyen hatásokkal jár, ha az óvodás gyermeknek két nyelvet kell tanulnia. Mint kifejtette, a két nyelvi rendszer kialakítása kettős identitáshoz vezet. Ez egyrészt nagy terhet ró a gyermekre, másrészt felnőttkorban lelki problémákhoz vezethet.

Végezetül a pedagógusok választ kaphattak felmerült kérdéseikre, majd a rendezvény háziasszonya, Gabóda Éva ismertette az elkövetkezendő időszak feladatait és lehetőségeit.

– mas –