Kisebbségek és kormánypolitika

Konferencia a kisebbségekről

2002. március 15., 01:00 , 61. szám

Az önkorlátozás bátorságát adták a világnak 1989 után a kárpát-medencei magyar közösségek – hangoztatta Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke Budapesten a Kisebbségek és kormánypolitika Közép-Európában című konferencián.

Kasza József, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke arról beszélt: a rendszerváltás Jugoszláviában jóval később indult, és még nem ment végbe teljesen. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a Milosevic-rendszer alatt jelentkező gondok ellenére a helyi magyarság magára talált, megfogalmazta követeléseit, tudja, mit akar, és azt is, hogyan kell azt elérnie.

A kárpátaljai magyarok erőt, tekintélyt és gazdasági fellendülést várnak az anyaország társadalmától, mivel ezek biztosíthatják a sikeres politizálást – fejtette ki Milován Sándor, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség alelnöke. Véleménye szerint a határon túli magyar szervezetekben is megvan az a pluralizmus, amely a magyarországi pártokban. Emlékeztetett arra, hogy a két világháború között Kárpátalján számos, egymással rivalizáló magyar szervezet működött, míg a KMKSZ-nek – a belső konfliktusok ellenére – mindeddig nem akadt valódi riválisa.

MTI–ntk