Egyre kilátástalanabb helyzetben

Kiesésre áll a Zakarpattya

2002. március 29., 01:00 , 63. szám

Amolyan most vagy soha hangulatban készültek az Ungvári Zakarpattya labdarúgói a hétfői Poligraftechnika Olekszandrija elleni hazai bajnoki találkozóra, hiszen az országos élvonalbeli bajnokság sereghajtó pozíciójában kullogó ungváriak számára az ilyen, úgymond hatpontos mérkőzések megnyerése kötelező lenne a bentmaradás szempontjából.

A tét nagyságának megfelelően rendkívül idegesen kezdtek a házigazdák az újoncrangadón, ami elsősorban abban merült ki, hogy rengeteg hiba csúszott az összjátékba, átjáróháznak bizonyult a védelem, a kínálkozó lehetőségek pedig sorra kimaradtak. A vendégek ezzel szemben ügyesen szövögették az akciókat, könnyedén hiúsították meg a gyengécske hazai próbálkozásokat és alkalom adtán Kovtun kapujánál is veszélyt teremtettek. Az első játékrész vége felé meddő mezőnyfölénybe került ugyan a Zakarpattya, de mindez csak kimaradt helyzetekben nyilvánult meg.

Fordulás után nem sokkal eldőlt a mérkőzés sorsa. A szünetben csereként pályára lépő Jurij Celih a vendégek veterán támadóját, Csujcsenkót buktatta a tizenhatoson belül. Vaszil Melnicsuk játékvezető büntetővel és piros lappal „jutalmazta” a produkciót. A 11-est maga a sértett értékesítette.

Az ungváriak ekkor elkeseredett rohamokba kezdtek. Motuz felső kapufás helyzeténél megvolt a lehetőség ugyan az egyenlítésre, de Fortuna ezúttal nem volt velünk. Maradt az egygólos vendégsiker és az a keserű tény, hogy ilyen előadással a Zakarpattyának nem sok keresnivalója van az élvonalban. Az utolsó utáni lehetőség a bentmaradás kiharcolására húsvét vasárnapján következik, amikor is a bajnokságban az ungváriakkal azonos pontszámmal álló Vorszkla Poltava látogat el a kárpátaljai megyeszékhelyre.

Csapatunknak egyébként nagy szívességet tett a Dinamo Kijev azzal, hogy nyerni tudott 2-1-re Poltavában a Vorszklával szemben. A fővárosiak góljait Pejev és Bodnár László szerezték.

További eredmények: Krivbász–Sahtar 0-0, Kárpáti Lviv–Dnyipro 0-0, Metaliszt Harkov–Metalurg 2-1, Metalurg Doneck–Metalurg Mariupol 2-1, Arzenal Kijev–Tavrija Szimferopol 0-0.

A bajnoki tabella élén a Dinamo Kijev áll 39 ponttal. A Sahtar 37, a Metalurg Doneck 28 pontot gyűjtött. Az egyformán 9 pontos Zakarpattya és Vorszkla előtt a Tavrijának 12 pontja van.

(tamási)