Szokolán Ildikó: Aknaszlatinán van tennivaló bőven

2002. március 29., 01:00 , 63. szám

Az Aknaszlatinán élő Szokolán Ildikó több mint harminc éve van az óvodapedagógiai pályán, 16 évig óvónőként tevékenykedett, 1987 óta pedig a técsői járási oktatási osztály módszerészeként dolgozik. Mint a KMKSZ helyi alapszervezetének aktív tagja, a közügyekből is rendszeresen kiveszi a részét, legutóbb ő képviselte Aknaszlatinát a Budapesten rendezett Duna Televízió Baráti Körök Találkozóján.

– Az elmúlt évtizedek számos változást hoztak, óvodákra azonban szerencsére mindig szükség volt – mondja Ildikó. – Visszatekintve, a pár évvel ezelőtti szervezett leépítés és a pénzhiány jelentette óvodáink számára az egyik legnehezebb időszakot, mára azonban érezhetően megerősödött az intézmények költségvetési finanszírozása. Emellett, a korábbi gyakorlat krónikus „gyermekhiányához” képest, a gyermekek óvodai ellátása iránti igény is számottevően megnőtt. A tavalyi évben járásszerte ötven óvodai csoport működött, idén pedig már 66, köztük két iskola-óvodai csoport, összességében 1100 gyermekkel. Igaz, tíz éve még több mint ötezer óvodásunk volt, tehát van hová fejlődnünk.

– Milyen érzés volt szűkebb régióját képviselni a fővárosi mércével is rangosnak tartott Duna-bálon?

– Igazán különleges élményt jelentett mind a kellemes társaság, mind a reprezentatív környezet. A résztvevők ugyanis pillanatok alatt megtalálták a közös hangot, a világnak bármelyik részéről érkeztek is. Ezen túlmenően a baráti fogadtatás is nagyban hozzájárult ahhoz, hogy ki-ki a nemzeti összetartozás ilyenfajta megtapasztalásának maradandó élményével térhessen haza.

– Pedagógus létére hogyan szánta rá magát arra, hogy a KMKSZ helyi alapszervezetének támogatottjaként ringbe szálljon Aknaszlatina polgármesteri címéért?

– Nem volt könnyű döntés, mivel eddig semmilyen szinten nem politizáltam, emellett úgy éreztem, hivatásom terén is vannak még feladataim. Községünk ügyeit ugyanakkor majd húsz éven át képviselhette magyar nemzetiségű polgármester, aminek hagyományát a jövőben is szeretnénk megőrizni. Esélyek? A szavazásra jogosult felnőtt lakosság száma Aknaszlatinán 5300 fő, akiknek harmada magyar nemzetiségű. A három román nemzetiségű induló mellett én vagyok az egyedüli magyar jelölt, matematikailag tehát mindannyian egyenlő esélyekkel bírunk. Egy biztos: bárki legyen is Aknaszlatina polgármestere a jövőben, tennivalója akad majd bőven...

P. Zs.