Az újraegyesítés jelképe

Magyar igazolványokat adtak át Ungváron

2002. április 5., 02:00 , 64. szám

Ünnepélyes hangulatban adtak át újabb tizenkét magyar igazolványt húsvét harmadnapján Ungváron, a MÉKK székházában, ahol az igazolványok kiadását segítő ungvári információs iroda működik. Az igazolványtulajdonosok között volt Fodó Sándor, a KMKSZ tiszteletbeli elnöke, Dupka György, a MÉKK elnöke, Héder János ungvári református lelkipásztor.

Nyitóbeszédében Dupka György adott számot az első igénylések fogadása óta eltelt időszak eredményeiről. Mint elmondta, január óta mintegy 4000 ember lépte át a székház küszöbét.

– Ezek a magyar igazolványok kézzel foghatóan bizonyították, hogy nemcsak elkezdődött egy folyamat, hanem Kárpátalja vonatkozásában minden várakozást felülmúlóan tart is – mondta Szakács Zoltán, a Magyar Köztársaság ungvári főkonzulja. – A pártoktól független közvéleménykutatók felmérései azt mutatták, hogy az ország népességének 75-80 %-a támogatja a státustörvényt. Ez azt jelenti, hogy mindazok a pletykák és keserű tapasztalatok, amit a határ mentén tapasztalnak, elszórt jelenségek, és messze nem tükrözik azt a szemléletet, hangulatot, ahogyan az anyaország polgárai viseltetnek a határon túli magyar testvéreik iránt. Ezt a folyamatot nem lehet megállítani, és azt hiszem, hogy egy békés magyarság-újraegyesítés legfontosabb jelképe lehet a magyar igazolvány.

A főkonzul beszámolt arról, hogy a 160 ezres kárpátaljai magyarságból eddig közel 60 ezren adtak be igénylést, s ilyen arányt egyetlen ország sem produkált még. Mint elmondta, a magyar belügyminisztérium felnőtt a feladatához, az adatbevitellel foglalkozók három műszakban dolgoznak, a magyar igazolványt készítő nyomda is havi 40 ezres darabszámra állt át, hogy az igényeket ki tudják elégíteni, így az elkövetkezendő hetekben várhatóan ezrével fognak Kárpátaljára érkezni az igazolványok.

Fodó Sándor, a KMKSZ tiszteletbeli elnöke örömének adott hangot, hogy 80 évnyi várakozás után a kárpátaljai magyarság végre egynek érezheti magát a magyar nemzettel, s reményét fejezte ki, hogy a kormány érvényt is szerez majd ennek.

– Mint magánember örülök neki, hogy az anyaország adoptált minket, akik eddig árvák voltunk – mondta Héder János. – Hívő emberként hiszem azt, hogy ami ma még lehetetlennek tűnik, arra Isten sokszor egyszerű megoldásokat talál. Nekünk addig ki kell tartanunk, menni kell tovább a sokszor rögös úton.

Olasz Tímea