A szépségért szenvedni kell…

Ha tavasz, akkor fogyókúra... vagy valami más?

2002. április 5., 02:00 , 64. szám

Ki ne szeretné fitten, fölös kilóktól mentesen fogadni a tavaszt, amikor végre sutba dobhatjuk a nagykabátot? A hízásra hajlamos hölgyek és urak ugyanakkor éppen ezekben a napokban döbbennek rá a hideg hónapokban fölszedett súlyfölöslegükre. Jön tehát az intenzív koplalás, esetleg a tervszerű fogyókúra, méregtelenítés, jobb esetben a több mozgás vagy rendszeres sportolás. Mindegyik módszernek megvannak a maga jó és rossz oldalai, látványos és főként tartós eredménnyel azonban csak ritkán szolgálnak.

Vannak, akik a különböző fogyasztószerektől remélnek gyors és hatékony megoldást, melyek ma már szinte egyetlen gyógyszertár kínálatából sem hiányoznak. A megyeszékhely patikáiban végzett felmérésünk során valamennyi üzletben találtunk legalább egyféle fogyasztókapszulát, cseppet, teát, esetenként több változatban és kiszerelésben, illetve árfekvésben is.

– Általában a harminc-negyven év körüli hölgyek vásárolják a fogyasztószereinket, mivel nem kevés pénzbe kerülnek. Az urak, érdekes módon, még nem érdeklődtek irántuk – avat be a témába az egyik gyógyszerész. – A legtöbben tudatosan kérik ezt vagy azt a készítményt, főként a reklámok vagy ismerőseik javaslatai alapján, orvosi receptre ugyanakkor eddig még senki sem igényelt effajta gyógyszert. A teák képviselik az enyhébb fogyasztószereket, melyeknek, meglátásom szerint, főként étvágycsökkentő, illetve pszichikai hatásuk van. A kapszulák és cseppek látványosabb eredménnyel kecsegtetnek, ugyanakkor sokkal drágábbak is.

A zsírégető kapszulák és cseppek csomagolásán feltüntetett összetétel nem sokat mond a laikus számára, várható hatásukat tekintve azonban szinte mindegyik hasonlót ígér: a szervezet salaktalanítását, az anyagcsere javítását, gyorsítását, a vér koleszterinszintjének csökkentését, valamint testsúlyvesztést.

– A készítmények valóban képesek minderre, mégsem tartom szerencsésnek használatukat – mondja Vackó László belgyógyász, a Munkácsi Keresztyén Klinika szakorvosa. – A fogyasztószerek ugyanis legtöbbször csak a kúra idején fejtik ki „jótékony” hatásukat, azt követően azonban a fölös kilók törvényszerűen visszatérnek. A túlsúly leggyakrabban előforduló kiváltó oka a túlzott táplálékfogyasztás, a probléma kezelésének leghatékonyabb módszere tehát, véleményem szerint, a táplálékbevitel mérséklése és az intenzív testmozgás.

– Az elhízásnak lehetnek mind organikus, mind pszichés okai, amit a fogyasztószerek nem képesek megszüntetni – fejti ki véleményét a kérdésről Szvetlana Szenykó, a beregszászi járási poliklinika belgyógyász főorvosa. – Az effajta készítményeket csak orvosi javallattal és ellenőrzéssel érdemes alkalmazni, ami lehetővé teszi, hogy ne csak a tüneteket, de a kiváltó okokat is orvosoljuk.

Végezetül nézzük az árakat. A fogyasztóteák ára 4-10 hrivnya között mozog, a hazai készítményű kapszulák 20-40 hrivnyáért kaphatók (40 db), míg az amerikai, illetve holland készítmények ára eléri a 150-170 hrivnyát (60-90 db). Tehát nem éppen olcsó mulatság ez, tekintve, hogy egy kúrához legalább két csomagra van szükség bármelyik készítményből. De ha már egyszer úgy döntöttünk, hogy ennyit is megér a jó közérzet és a szépség, ne hagyjuk figyelmen kívül a készítmények mellékletében minden esetben olvasható figyelmeztetést: a fogyasztószerek csak akkor hatásosak, ha a napi kalóriabevitel a minimális szinten marad. Koplalni tehát a fogyasztószerek mellett is kell...

Popovics Zsuzsanna