A bor érték, de…

2002. április 12., 02:00 , 65. szám

Kárpátalja több évszázada jellemzően bortermő vidék, és ma is elmondható, hogy a legtöbb falusi portához tartozik egy-egy darab szőlőskert. A lakosság körében ezért nagy hagyománya van a borfogyasztásnak, aminek azonban megvannak a maga egészségügyi árnyoldalai.

Az okoknál elsősorban a bor minőségére térnék ki, mely egyes esetekben messze nem felel meg az alapvető egészségügyi követelményeknek. A háztáji szőlőskertek legelterjedtebb direkt termő szőlőfajtái ugyanis számos toxikus, a szervezetre nézve mérgező anyagot tartalmaznak, nem beszélve arról, hogy esetenként a borkészítés „helyi” technológiái is hagynak maguk után kívánnivalót.

Kevesen tudják, hogy amennyiben a napi folyadékszükséglet bizonyos részét ilyen bor formájában pótoljuk, az a függőség kialakulása nélkül is egészségkárosodáshoz vezet. Ezen túlmenően pedig a genetikai adottságoktól függően az alkoholizmus kialakulását is elősegíti.

A Beregszászi járásban az alkoholfüggő betegek száma jócskán meghaladja az országos, illetve megyei átlagot. Tízezer lakosra itt átlagosan 180 alkoholfüggő beteg jut, az ún. fehérláz előfordulási gyakorisága pedig háromszorosa a megyei átlagnak. A túlméretezett alkohol-, illetve borfogyasztás következményeként a járásban igen magas a különböző májbetegségek előfordulásának száma, ahogy a hipertóniáé és a tuberkulózisé is.

A borfogyasztás kultúráját igenis el kell sajátítani, sajátíttatni és véleményem szerint az alkoholfogyasztás reklámozása helyett azt a régi igazságot lenne célszerű bevinni a köztudatba, hogy a józanság mérték, az egészség pedig érték.

Dr. Bencze Gyula beregszászi járási narkológus