Megrázó volt a gépeken látni őt

Meggyógyult a szívbeteg kislány

2002. április 12., 02:00 , 65. szám

Olvasóink január 25-i számunkból szerezhettek tudomást arról a verbőci csecsemőről, aki négy hónaposan szívműtétre indult Budapestre. A kislány azóta ép és egészséges, s ma már mindössze egy rövidke vágás hege emlékeztet az életmentő operációra.

A szülők elmondták, Bettike a huszonnegyedik órában került a műtőasztalra.

– Az orvosok úgy tervezték, hogy valamikor a hét vége felé műtik meg, de amikor hétfőn megkatéterezték, kiderült, hogy ugyancsak sietni kell az operációval, mert az élete forog kockán – meséli Filep Attila, Bettike édesapja. – Annyira elszorult az az ér, amelyik a tüdőhöz vezetett, hogy nem várhattak tovább. Először műeret akartak beültetni, aztán a katéterezés után úgy döntöttek, hogy a szív burkának szöveteiből építenek be egy darabot. Ennek köszönhetően ugyanis nem lesz szükség további műtétekre, mivel az így behelyezett szövetdarab együtt nő majd a gyermekkel.

A kis család reggel nyolctól délután egy óráig izgult a kórház folyosóján. Mint mondják, mégsem ez volt a műtét legnehezebb része. Amikor ismét megállhattak a pici lány ágyánál, megrázó volt a gépekre kapcsolva látni őt. Később Bettike lekerült a lélegeztetőről, elmaradtak a csepegtetők. Miután magához tért, rövid idő alatt behozta a mozdulatlanul töltött napok lemaradását. Egyre mozgékonyabb lett, bőrének korábbi, beteges színe fokozatosan rózsaszínbe váltott, s azóta ugyanolyan intenzitással és vidámsággal rázza a csörgőjét, mint egészségesen született kortársai.

– R/G –