A státustörvény első gyümölcsei

Megkezdődött az oktatási-nevelési támogatás folyósítása

2002. április 12., 02:00 , 65. szám

Múlt pénteken Beregszászban került sor az Illyés Közalapítvány által a státustörvényhez kapcsolódóan meghirdetett „Szülőföldön magyarul” című pályázat első nyerteseinek ünnepélyes köszöntésére.

A KMTF kollégiumának nagytermében dr. Orosz Ildikó, a KMPSZ elnöke, üdvözölve az oktatási-nevelési, valamint taneszköz-támogatásban részesült kilenc pályázót és a megjelent vendégeket, hangsúlyozta: a családtámogatás a kedvezménytörvény első gyakorlati eredménye. Az eseményen jelen volt Szabó Tibor, a Határon Túli Magyarok Hivatalának (HTMH) elnöke, Szakács Zoltán ungvári magyar főkonzul, Halzl József, az Illyés Közalapítvány (IKA) elnöke, Tóth István, a HTMH főosztályvezetője, Veres László, az IKA irodaigazgatója, Brenzovics László, a KMKSZ alelnöke.

Ünnepi beszédében Szabó Tibor elmondta: a kedvezménytörvény január elsejei életbelépését követően a magyar igazolványok folyamatos kiállítása mellett fokozatosan bevezetésre kerülnek a törvényben foglalt kedvezmények is, köztük az ún. oktatási-nevelési és taneszköz-támogatás.

– Ennek elsődleges célja, hogy azok a szülők, akik gyermekeiket magyar nyelvű képzésben részesítik, tehát a magyar kultúra és anyanyelv megőrzését tudatosan vállalják, a magyar kormány és a parlament döntése alapján az Illyés Közalapítvány támogatásában részesüljenek. Az a tény, hogy Beregszászban ma átadhatjuk az első pályázatok pozitív elbírálásáról szóló értesítéseket, annak az eredménye, hogy nem merültek fel komoly aggályok a törvény végrehajtásával kapcsolatban Ukrajna részéről.

– Magyarország legnagyobb közalapítványaként tíz éve foglalkozunk a határon túli magyarság ügyeivel, és egyfajta elismerésként értékeljük, hogy a kedvezménytörvénnyel kapcsolatos családtámogatási programot most mi menedzselhetjük – mondta köszöntőjében Halzl József, az Illyés Közalapítvány elnöke. – Ez nagy kihívást jelentő feladat, amit Kárpátalján a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség közreműködésével hajtunk végre. Mint ismeretes, a támogatás pályázati úton igényelhető, a beadványok elbírálását a külön e célra létrehozott bizottság végzi. Fő célunk jelenleg a széleskörű tájékoztatás, hogy a program híre a legkisebb településekre is eljusson és minél több család legyen részese.

Ezt követően Hutterer Éva regionális programfelelős felolvasta az Illyés Közalapítvány Oktatási Állandó Bizottságának pályázati elbírálásról szóló egyéni értesítését, mely szerint az érintett pályázónak a kiskorú gyermekei oktatásával és nevelésével kapcsolatos 2002. évi költségeihez a közalapítvány meghatározott összegű támogatást ítélt meg. Az értesítőket dr. Orosz Ildikó nyújtotta át a pályázóknak – Varga János (Nagydobrony), Molnár Jolán, Tar Sándor, Doktor Sándor (Beregrákos), Nagy Sándor (Csongor) –, akik magyar igazolványuk birtokában bármikor felvehetik a megítélt összeget. Pozitív elbírálásban részesült további négy család pályázata is, akik számára a támogatás szintén a magyar igazolványaik kézhezvétele után lesz folyósítható.

A beregrákosi Doktor Sándor nyolctagú családjával már az első napokban beadta igénylését a magyar igazolványra, elsősorban azért, mert mindnyájan magyarnak vallják magukat. Mint azt a családfő a Kárpátaljának elmondta, nem számított a családtámogatás ilyen rövid időn belüli elnyerésére, a segítség mindenesetre a legjobbkor jött, mivel a család ismét babát vár, immár a hetedik gyermeket.

Popovics Zsuzsanna