Szabó Tibor: A támogatások folyósítása megkezdődött

2002. április 12., 02:00 , 65. szám

– Hány magyar igazolvány iránti igénylés érkezett eddig a magyarországi hatóságokhoz, illetve hány került kiadásra? – kérdeztük Szabó Tibort, a Határon Túli Magyarok Hivatalának elnökét.

– Több mint negyedmillió igénylés futott be a belügyminisztériumhoz, a kiadott igazolványok száma pedig meghaladja az ötvenezret. Az illetékes hatóság hetente tizenötezer igazolványt állít ki, az igényeket tehát folyamatosan ki tudja elégíteni. Arányaiban a kárpátaljai magyarság igényelte e pillanatig a legnagyobb számban a magyar igazolványt, innen eddig hatvanezer igénylés futott be.

– Hol tart a státustörvényhez kapcsolódó kedvezmények életbe léptetése?

– A kedvezmények január elsejétől automatikusan érvényesek mindenki számára, aki magyar igazolvánnyal rendelkezik. Ide tartoznak az utazási-, diák- és egyéb kedvezmények, melyek az igazolvány felmutatásával vehetők igénybe. Egy gyakorlati példánál maradva, utazás esetén a menetjegyváltás helyszínén az igazolvány megfelelő rubrikájában bejegyzésre kerül az adott kedvezmény igénybevétele. Nemrég az oktatási-nevelési támogatások folyósítása is elkezdődött, melyeket a meghirdetett pályázatok alapján mindenkinek a szülőföldjén kell kérvényeznie.

– Becsléseik szerint hány család pályázik majd az IKA által meghirdetett oktatási-nevelési, valamint tankönyv- és taneszköz-támogatásra?

– Bízom benne, hogy minél több család él majd ezzel a lehetőséggel. Egyelőre csak becsült adataink vannak, ám garantálni tudom, hogy aki indokoltan pályázik és a törvény hatálya alá tartozik, jó eséllyel számíthat a támogatás odaítélésére.

ntk