Az „álmárkákkal” résen kell lenni

A vegytisztítás rejtelmei

2002. április 19., 02:00 , 66. szám

A hidegek elmúltával a gondos háziasszonyok alapos tisztításnak vetik alá a családi ruhatárat, hogy a téli holmik foltmentesen, tisztán kerüljenek a szekrény mélyére. Az ungvári székhelyű Argusz kisvállalat amerikai vegytisztító üzeme három éve vállalja át az otthoni mosás-vasalás fáradalmait a kabátoktól a szőrmékig, az öltönyöktől az estélyi ruhákig, a lakástextilektől a szőnyegekig.

A gyakorlat azt mutatja, javarészt a minőségi, drága ruháinkat részesítjük effajta „kényeztetésben”, valamint a finom anyagú öltönyöket, kosztümöket és a házilag nehezen tisztítható kabátokat, bundákat.

– Az igényes ügyfelek rendszeresen odafigyelnek ruhatáruk állapotára, és teszem azt, nem november közepén adják be tisztíttatni télikabátjukat, hanem már február végén – mondja Roman Dancsin üzemvezető. – A lustább embereknek azonban csak akkor jut eszükbe a tisztító, amikor éppen fel szeretnék venni a több hónapja foltos ruhadarabjaikat, és már nem tudnak vele mit kezdeni. Ezzel persze a mi munkánkat nehezítik meg, mert minél régebbi, szárazabb egy folt, annál nehezebb eltávolítani.

– Mi a lényege az amerikai típusú vegytisztításnak?

– Ez olyan vízmentes technológia, amelynek lényege a vegyszeres gőzölés. Maga a tisztítási folyamat a szennyezés mértékétől függően hat-hét fázisból áll. Az előkészítés során eltávolítjuk a műanyag gombokat, díszítéseket, majd az anyagtípus szerint különválogatott ruhaneműk az automata tisztítógépbe kerülnek. Szükség esetén mind előzetesen, mind utólag foltkezelés alá vetjük az egyes ruhadarabokat, majd következhet a forró levegős, formázó vasalás, a különböző textilrészecskék gondos eltávolítása és a csomagolás.

– Melyek a legmakacsabb szennyeződések?

– A friss foltokkal általában nincs gond, hisz mindegyik típusnak megvan a maga vegyszeres „ellenszere”, legyen az zsír- vagy fehérjealapú, esetleg egyéb vegyi anyagok maradéka. Gondot a régi foltok jelentenek, mint például a hosszú kabátok aljába ivódott cipőápoló krém vagy a gallérok mély izzadságfoltja.

– Szezonfüggő a tisztítandó ruhaneműk fajtája, menynyisége?

– Nálunk jellemzően tavasz tájt és kora ősszel van a legnagyobb hajtás, továbbá karácsony és húsvét környékén. Az ünnepek előtt főként a lakástextilekből nő a behozatal – függöny, ágytakaró, szőnyeg –, a vendégségek elmúltával pedig az abroszok és különböző ünnepi viseletek – kosztümök, öltönyök, blúzok, estélyi ruhák – megjelenése tömeges. A télikabátok, szőrmék, bundák idénye általában a február, míg márciusban főleg tavaszikabátok, dzsekik, felöltők tisztítását bízzák ránk. A tavaszvég-nyárelő dömpingje a ballagások, a lakodalmak kapcsán hagyományosan az ünnepi viseletekből kerül ki, amit aztán a nyári holtszezon követ.

– A gyakorlatban menyire tarthatók be a ruhadarabok textilösszetételére és tisztítására vonatkozó gyári jelzések?

– Egyre többször találkozunk „álmárkás”, hamisított ruhadarabokkal, melyek útmutatói bizony becsapósak. Ezért is alkalmazunk mind gyakrabban vegyi előpróbát, hogy ne utólag derüljön fény a műszálalap nagyobb arányú jelenlétére vagy a silány minőségű festékanyagra stb.

Popovics Zsuzsanna