Híd a szétszórt magyarság közt

Szavalóverseny Bátyúban

2002. április 19., 02:00 , 66. szám
A szavalóverseny helyezettjei

Kilencedik alkalommal szervezték meg a Bátyúi Költészeti Napok rendezvénysorozatát, mely ezúttal Simon Menyhért bátyúi költő halálának ötvenedik évfordulójával kapcsolódott össze.

A rendezvénysorozat másnapján szavalóversenyre került sor a helyi középiskolában, melynek megnyitóján Csoma Sándor igazgató arra biztatta a jelenlevőket, hogy hozzák nehéz helyzetbe a zsűrit, s ne csak itt, de az életükben is tudják kamatoztatni adottságaikat, képességeiket. Riskó Márta, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség alelnöke nyertesként köszöntött minden résztvevőt, hiszen mint hangsúlyozta, nyertes mindenki, akinek lelkében megzendülnek a versek, melyek egyben hidak is a szétszórt magyarság között.

Szántó Edit, a KMKSZ Bátyúi Alapszervezetének elnöke a vendégek között köszöntötte Somogyi László konzult a Magyar Köztársaság Ungvári Főkonzulátusának képviseletében, Berki Károlyt, a KMPSZ módszertani vezetőjét, Fodor Istvánt, a KMKSZ kulturális titkárát, Csernicskó Istvánt, a KMTF igazgatóhelyettesét, valamint a győri és sátoraljaújhelyi gimnáziumok képviselőit.

A középiskola irodalmi szakcsoportjának színvonalas műsora után a rendezvény 19 résztvevője a szabadon választott költeményeket adta elő. A verseny szünetében a Riskó Anikó zenetanárnő által vezetett énekkar szórakoztatta az egybegyűlteket, majd a tíz legjobb szavaló Simon Menyhért Munkács című versével bizonyította, hogy ugyanazt a néhány sort milyen sokféleképpen lehet előadni.

A zsűri véleményét Punykó Mária, az Irka c. gyermeklap főszerkesztője és Vidnyánszky Éva, a Gyermekstúdió vezetője tolmácsolta, majd fény derült a helyezések sorrendjére. A hazaiak legnagyobb örömére Trojnaja Anikó (Bátyú) vitte el a verseny első díját, a második Németh Edina (Győr) lett, a harmadik helyen pedig Barna Júlia (Beregszászi Bethlen Gábor Magyar Gimnázium) végzett. A vetélkedő végeztével az értékes tapasztalatok mellett valamennyi versenyző könyvcsomagokkal, szimpátiadíjakkal térhetett haza.

Olasz Tímea