Totó helyett bukmékerirodák

Csökkent az emberek játékkedve

2002. április 19., 02:00 , 66. szám

Sokszor és sokan keresik Fortunának, a szerencse istennőjének kegyeit Kárpátalján is, hogy a gyors meggazdagodással megoldják gondjaikat. Ennek egyik formája a lottózás és a sorsjegyvásárlás. Vannak, akik csupán a játék kedvéért, de akadnak olyanok is, akik szinte már megszállottként vásárolják a sorsjegyeket. Megyénkben jelenleg mintegy 10-15 lottófajta kapható: a Zabava mellett megvásárolhatjuk a régi, 5 a 36-ból vagy a 6 a 45-ből szelvényeket csakúgy, mint a még újnak mondható totószelvényeket. A hagyományos Sprint-lottó mellett pedig számos kaparós és tépős sorsjegy is kapható. A szerencsejáték típusától függetlenül egy-egy sorsjegy vagy lottószelvény ára általában 1 és 5 hrivnya között mozog.

Talán némileg érthetőbbé válik a játékosok lelkesedése, ha belegondolunk, hogy már az 1 hrivnyás sorsjeggyel is akár 20 ezer hrivnyát nyerhet Fortuna kegyeltje. A drágább szelvények még kecsegtetőbbek, hiszen elméletileg akár percek alatt lehet bárki koldusból milliomos, ha telitalálatos szelvényt tud felmutatni.

Lottótípusonként változóak a nyerési esélyek, viszont minden esetben a megvásárolt szelvények árának mintegy 50 %-át juttatják vissza nyereményként a szerencsejáték-forgalmazók a játékosoknak.

A bukmékerirodák megjelenése óta számottevően visszaesett a korábban nagy népszerűségnek örvendő totó iránti kereslet Kárpátalján. Mi ennek az oka? Míg a totón 11 megadott mérkőzésre lehet csupán fogadni, és ez is csak 9, 10 és 11 találatos szelvényekre fizet, addig a bukmékerirodákban már egy mérkőzésre is tehetünk tétet, arról nem is beszélve, hogy szinte valamennyi sportág mindegyik mérkőzésére fogadhatunk.

A lottóárusok szerint az elmúlt 10 évben már nem vásárolnak annyi szelvényt, mint korábban, csak a legeltökéltebbek térnek vissza hétről hétre rendületlenül.

Beregszászban a legnépszerűbb lottószelvény a Zabava, ami többek között annak tudható be, hogy a komputeres technológiára áttért 5 a 36-ból és 6 a 45-ből lottószelvényeket egyelőre nem lehet kapni, mivel a városban még nincs meg az ehhez szükséges berendezés.

Ungváron is hasonló a helyzet, ugyanakkor nagyon népszerű a kaparós sorsjegyek között a Telefortuna és a Szuperlottó is.

A munkácsiak, úgy látszik, mindenekelőtt a Zabava és a Telefortuna szelvényeiben bizakodnak, hiszen ezt vásárolják leginkább.

Nagyszőlősön az „Avto-loto” és a „Jakoji nohi” nevű kaparós sorsjegyek a legnépszerűbbek, ezek révén állítólag már többen tettek szert nagyobb összegű nyereményre.

A kisebb vidéki településekről viszont, ahol pedig a Szovjetunió idején általában még kaphatók voltak lottószelvények és sorsjegyek, jobbára kiszorultak a szerencsejátékok, s a közeljövőben nem is igen várható megjelenésük.

kz