Környezetünk gyerekszemmel

2002. április 26., 02:00 , 67. szám

Negyedik éve a csernobili katasztrófa évfordulójára nemzetközi gyermekrajz- és fogalmazáspályázatot hirdet a Csernobili Gyermekszövetség a 14 évnél fiatalabbak számára, s emellett sakkversenyen bizonyíthatják logikai képességeiket. Az idén 8 országból 2859 rajz érkezett, Ukrajna 22 megyéje, Beloruszia, Oroszország, Szlovákia, Magyarország, Románia, Jugoszlávia és Szlovénia képviseltette magát. A fogalmazások öt országból magyar, orosz és ukrán nyelven érkeztek. A pályázatok témája A csernobili tragédia és Környezetünk gyermekszemmel volt. A zsűri Horváth Anna keramikus vezetésével három korosztályban 16 rajzot, a fogalmazások közül 11 ukrán és 5 magyar nyelvűt választott ki.

– A pályázat célja az, hogy a gyerekek figyeljenek oda a környezetükre – tájékoztatta lapunkat Szűcs László, a szövetség elnöke –, hogy megakadályozzuk a csernobili tragédiához vagy a tiszai ciánmérgezéshez hasonló katasztrófákat. Eddig még nem látott aktivitást mutattak a pályázók, egyre többen mozdulnak meg a pályázat meghirdetése nyomán.

A szervezők 400 rajzból kiállítást szerveznek, amely április 26-tól tekinthető meg, s melyre a külföldi nyertesek is meghívást kaptak.

O.T.