Nőtt a tanácsok adóssága

Villany nélkül maradt iskolák és orvosi rendelők a Beregszászi járásban

2002. április 26., 02:00 , 67. szám

A Beregszászi járás több mint egytucatnyi településén szüneteltetik az áramszolgáltatást a helyi tanácsok költségvetéséből finanszírozott közintézményekben, továbbá az adósságot felhalmozó községi tanácsok épületeiben.

A szóban forgó közintézményeket április első hetében, azaz közvetlenül a választásokat követően kapcsolták le a villamos hálózatról. Dédában például szünetel az áramszolgáltatás a községi tanács, a helyi középiskola, az orvosi rendelő épületében. Egy időre kikapcsolták az óvodákat is, ám ez utóbbiakban már ismét égnek a villanykörték.

Mint Csirpák Zoltán, a Beregszászi Járási Villamos Hálózat Energiafelügyeleti Osztályának vezetője a Kárpátaljának elmondta, április 19-i adatok szerint 14 beregszászi járási település közintézményeit kapcsolták le a hálózatról a felhalmozódott tartozások miatt. A legnagyobb összeggel– 17659 hrivnyával – a macsolai községi tanács tartozik. Ebben azonban benne foglaltatnak az asztélyi határátkelőhöz vezető út közvilágításának költségei is (szétválásukig Asztély a macsolai községi tanácshoz tartozott). A második legnagyobb adósságot felhalmozó település Jánosi – itt 12031 hrivnyára rúg a tartozás az elhasznált villanyáramért. A tartozások zömét a községekben működő iskolák halmozták fel.

Az adós intézmények áramszolgáltatásból történő kikapcsolását Csirpák Zoltán azzal indokolja, hogy ezt számukra az érvényes törvények és rendeletek lehetővé teszik.

Mint megtudtuk, a Beregszászi járás községeiben működő iskolák fenntartása hamarosan a járási tanügyi osztály hatáskörébe kerül, ami esetleg javíthat helyzetükön. Ezzel kapcsolatban azonban Csirpák Zoltán megjegyezte: még nem tisztázott, hogy a tanügyi osztály az adósságaikkal együtt vagy azok nélkül veszi át az iskolákat.

Baráth József