Hogy minél többen igényeljék a családtámogatást

Státustörvény és kedvezmények

2002. május 3., 02:00 , 68. szám

Nemrég megkezdődött a státustörvényhez kapcsolódó, pályázható támogatások folyósítása. Az oktatási-nevelési, valamint a tankönyv- és taneszköztámogatás kapcsán Halzl Józsefet, az Illyés Közalapítvány (IKA) elnökét kérdeztük.

– Miért tartja fontosnak az Illyés Közalapítvány, hogy részt vegyen a státustörvény végrehajtásában?

– Elsősorban azért, mert ez az alapítvány foglalkozik a legrégebben és a legszélesebb dimenzióban a határon túli magyarság ügyével, széles kapcsolatrendszere, tízéves tapasztalata révén leginkább hivatott és alkalmas arra, hogy lebonyolítsa ezt a nagyszabású programot.

– Milyen partnernek tartja a program megvalósításában a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetséget?

– Ugyanezen okok miatt döntöttünk úgy, hogy Kárpátalján a KMPSZ-t bízzuk meg a program helyi szintű szervezésével. A pedagógusszövetség ugyanis – nagy adatbázisa és kiépített kapcsolatrendszere révén – a program lebonyolításán túl, képes azt a fajta kommunikációs offenzívát is végrehajtani, ami szükséges ahhoz, hogy minden család megismerkedjen az adott pályázati lehetőséggel és éljen is vele. A rendszer most kezd működni, eredményességét pedig nyilván azon lehet majd lemérni, hogy milyen gyorsan és hányan veszik igénybe a támogatást.

– Bővülhet-e a családtámogatási kedvezmények köre?

– Természetesen bővülhet és bővülni is fog, ami elsősorban Magyarország gazdasági teherbíró képességének függvénye. A ma legfontosabb feladata az, hogy minden olyan családhoz, amely érintett és érdekelt ebben az ügyben – értve ez alatt az egy gyermeket nevelő családokat is, akik szintén igényelhetik a beiskolázási támogatást –, eljusson a szavunk, és ezáltal a magyar igazolványok igénylésének az intenzitása is fokozódjon.

– Hol és hogyan juthatnak hozzá a kárpátaljai magyar családok a már megítélt támogatási összeghez?

– A nyertes pályázó kétféleképpen juthat a pályázati összeghez. Egyrészt az IKA megállapodást köt az OTP Bankkal, hogy a határ menti OTP-fiókokban hozzáférhető legyen a folyósított támogatás, továbbá folyamatban van annak a kidolgozása is, miként lehetne a szülőföldön is hozzájutni a támogatáshoz.

P. Zs.