Meg kell őrizni az eddigi eredményeket

Határon túli magyar szervezetek fóruma Erdélyben

2002. május 10., 02:00 , 69. szám

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség Bihar megyei szervezete a nagyváradi Varadinum ünnepségek keretében rendezett fórumot a határon túli magyar szervezetek vezető politikusai részére.

A fórumon Markó Béla, az RMDSZ elnöke, Józsa László, a Vajdasági Magyarok Szövetségének alelnöke, Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség alelnöke, Mézes Rudolf, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja országos tanácsának tagja és Szabó Vilmos, a Magyar Szocialista Párt képviselője, az Országgyűlés külügyi bizottságának alelnöke válaszolt a hallgatóság kérdéseire.

A határon túli magyar szervezetek vezetői egységesen az anyaország eddigi politikájának folytonosságát és kiszélesítését várják az új magyar kormánytól. Egyetértettek abban, hogy fenn kell tartani a magyar–magyar párbeszéd kialakult alapelveit és intézményrendszerét. Azt remélik, hogy az új kormány és a felelős magyar pártok konszenzusra jutnak a határon túli magyarság kérdésében.

Véleményük szerint az eddig elért eredményeket: a kedvezménytörvényt, a határon túli magyaroknak nyújtott támogatás rendszerét meg kell őrizni és tovább kell fejleszteni.

Szabó Vilmos leszögezte, hogy az új magyar kormány támogatni kívánja az 1990 óta elért összes eredményt, valamint az elmúlt 12 évben kialakult támogatási rendszereket.

– Fejlesztésben és nem visszafejlesztésben gondolkodunk – szögezte le. Külön hangsúlyozta, hogy az oktatási és kulturális támogatás mellett nagy figyelmet fognak fordítani a gazdasági együttműködésre, a határon túli magyar közösségek gazdasági helyzetének fejlesztésére, erősítésére.

Mint mondta, a magyar kormány továbbra is a határon túli magyar közösségek legitim szervezeteinek legitim vezetőivel fog tárgyalni, és nem Budapesten döntik majd el, hogy ki képviselje a határon túliakat a MÁÉRT-ben. Határozottan leszögezte, hogy a leendő kormány nem kíván beleszólni a határon túli szervezetek belső életébe. Szabó Vilmos hangsúlyozta, hogy megmarad a kedvezménytörvény és szerepelni fog a kormányprogramban – jelentette az MTI.