ET-konferencia Lakitelken

2002. május 17., 02:00 , 70. szám

A Magyar Egészségügyi Társaság szervezésében a Bács-Kiskun megyei Lakitelken került sor arra a nagyszabású nemzetközi konferenciára, amelyre elsősorban határon túli magyar orvosok kaptak meghívást. A korszerű táplálkozás és az egészséget szolgáló életmód címet viselő kétnapos rendezvénynek a festői környezetben elterülő Népfőiskola Alapítvány épületegyüttese nyújtott ideális helyszínt.

A rendezvényt dr. Mikola István egészségügyi miniszter, a konferencia fővédnöke nyitotta meg, majd a határon túli régiókból érkezett több mint száz szakember a két nap során összesen 24 előadást hallgatott meg az egészségügy legégetőbb problémáiról. Az előadások közül az egyik legérdekesebbnek a Kárpátaljáról érkezett dr. Gál Miklós beszámolója bizonyult, aki néhány éven keresztül dr. Szabó Lászlóval együtt a szervezet vitaminháztartásának változásait kutatta a krónikus obstruktív tüdőbetegségekben szenvedőknél. Rendkívül tanulságos volt a magyar televízióból jól ismert dr. Lavicska Kálmán jászkarajenői háziorvos előadása is, aki a táplálkozási szokások szerepéről beszélt a vidéki lakosság egészségmegőrzésében. Az előadássorozat végén a konferencia résztvevői kerekasztal-megbeszélésen szűrték le a tanulságokat az elhangzottakból.

A zárónapon a rendezvény vendégeinek tiszteletére Lezsák Sándor, az MDF országgyűlési képviselője, a Népfőiskola Alapítvány házigazdája adott fogadást, majd a jövőre fennállásának 10. évfordulóját ünneplő és napjainkban mintegy 1300 tagot számláló Magyar Egészségügyi Társaság közgyűlésére került sor. Sajnálatos módon a konferencia munkájában betegsége miatt nem tudott részt venni dr. Csík Adalbert Ferenc, a Kárpátaljai Magyar Egészségügyi Dolgozók Társaságának elnöke, akinek a KMEDT tagjainak nevében ezúton is jobbulást kívánunk.

Jakab Lajos badalói családorvos,
a konferencia résztvevője