A kommunikáció mint együttműködés

2002. május 17., 02:00 , 70. szám

Salgótarjánban 2002. május 3-5. között rendeztek újságíró-tanfolyamot a határon túli magyarok számára, a HÁLÓ – a Kárpát-medencében élő katolikus közösségeket összefogó szervezet – égisze alatt. A fő téma Az újságíró mint közösségépítő, valamint A kisközösségi újságíró kommunikációja volt. Előadást tartott a hallgatóknak többek között Balázs Géza nyelvészprofesszor, az ELTE tanára, a Duna televízió egyik programszervezője, valamint Szikora József, az Új Ember c. katolikus lap főszerkesztője. A kommunikációs gyakorlatokat Bácskai Mária, az MTV1 munkatársa és Török Iván pszichológus vezette.

– Az újságírónak a határon túli közösségeken belül is fel kell vállalnia a többirányú információáramlás elősegítését – hangsúlyozta Balázs Géza. – Továbbá fontos a közösség tagjainak a megszólaltatása, illetve meghallgatása, amit más néven bizalomgazdálkodásnak is nevezhetünk.

A találkozót a különböző szerepjátékok, ill. az utca emberével készített interjúk tették színesebbé.

Kárpátalját a találkozón Papp Tihamér nagyszőlősi ferences atya, valamint az Új Ember c. katolikus lap szerkesztői, Riskó Mária és Cserbánics Adrienn képviselték.

Pápai Szilvia