Zarándoklat Márianosztrára

2002. május 17., 02:00 , 70. szám

Május első napjaiban XXIII. alkalommal került megrendezésre a márianosztrai gyalogos zarándoklat, melynek ez alkalommal is voltak kárpátaljai résztvevői.

A háromnapos „lelki túra” mottója a csend volt: „Az örök hó szédítő magasságában, a csendben figyelni kell minden kis zajra. A mélységben rekedve a bajban, csendben figyelve hallhatjuk meg a távolból érkező halk hangokat, vehetjük észre a kicsiny fényeket, melyek a barlang sötét mélységeiből a kiutat, az életet jelenthetik” – mondta Vargha Miklós Péter, a zarándoklat egyik fő szervezője.

A zarándoklat résztvevőinek útja a Pilis és a Börzsöny hegyein keresztül vezetett: napi 20-25 kilométernyi gyaloglás a hol könnyebb, hol nehezebb hegyi szakaszokon.

Az első nap nagy feladata a csendteremtés volt környezetünkben és magunkban. Mert csak a halló, „beszédes” csendben tudunk Isten hullámhosszára hangolódni. A második nap az ima fontosságával, az imádkozni tanulással telt el, mert az tud elcsendesedni, Istenre figyelni, Vele beszélni, aki az embertársaira is tud figyelni, velük beszélgetni. A zarándoklat kb. 200 résztvevője naponta együtt imádkozott a szentmiséken és a szentségimádásokon. A harmadik napon a résztvevők elérték a márianosztrai kegytemplomot, ahonnan az ünnepi szentmise után hajóval indultak vissza Zebegényből Budapestre, lelkükben hálát adva e kegyelmi alkalomért.

Halavács Éva