2002. május 24.

2002. május 24., 02:00 , 71. szám

„Ne tégy hamis tanúságot felebarátod ellen!” Kivonulás könyve 20,16

„Egy utas a pusztában magányos, szemét lesütő aszszonynyal találkozott.

– Ki vagy? – kérdezte tőle.

– Atlétheia, az igazság! – felelte az asszony.

– És mi az oka annak, hogy elhagytad a várost, és a pusztában élsz?

– Az – válaszolta az igazság –, hogy régen a hazugság csak néhány embernél volt jelen, ma viszont, ha valamit hallani vagy mondani akarsz, mindenkinél ott van.”

/Aiszóposz meséje/

A tanulság az, hogy az élet igen rossz és kegyetlen, ha az emberek a hazugságot többre becsülik az igazságnál. Aiszóposz a Krisztus előtti VII-VI. században élt, meséiben tükröt tartott kortársai elé – lássák önmagukat.

Vajon ma Atlétheia városunkban maradna? Félek, ma már a pusztában sem érezné jól magát. Aiszóposz korában elterjedt a hazugság, de napjainkban még ritkább az igazmondás.

Mondj igazat, és betörik a fejed! – szól a közmondás. Viszont igazabb az: ha rendszeresen hazudsz, elnyomorodik a jellemed.

A hazugság köztudatot és közérzetet szennyez. Bár sokan kiáltanak a levegő tisztaságáért, mindamellett egyre többet kell hangsúlyozni, hogy a hazugságtól szennyezett beszélgetések, bejelentések, állítások, hírek, információk, ígéretek társadalmi méretekben veszélyeztetik a lelki egészséget. A hazugság ugyanis belül osztja meg az embert.

Kihez hasonlít a hazug ember? – A hazudó ember az ördög-atyának gyermeke! (az elsőáldozók 28. vizsgakérdése).

Az igazmondás az összhang gondolataid, meggyőződésed, érzéseid, szavaid, tetteid és magatartásod között. Igazat mondani nemcsak szavakkal kell s lehet, hanem tettekkel, viselkedéssel. Igazat mondani egyéni és közösségi érdek egyaránt. Bizalom csakis a feltétlen igazmondásra épülhet, ez a társadalmi érintkezés alapfeltétele. Az igazmondás tisztelet az igazság iránt. Az igazmondás az emberek egymásba vetett hitét alapozza meg.

Hogyan állsz az igazmondással? Szereted, ha neked igazat mondanak? Más is szereti.

Szabó Konstantin görög katolikus parókus, Beregdéda